Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Majdnem 320 milliárd forintba kerül az atlétikai vb! Megtérül ez valamikor az országnak?

10perc.hu
2023. 08. 18.
Majdnem 320 milliárd forintba kerül az atlétikai vb! Megtérül ez valamikor az országnak?

A versenyszámok döntő többségét a 246 milliárd forintból felhúzott Nemzeti Atlétikai Központban tartják, a nyolc napon át tartó viadal rendezési költsége további 70 milliárd forintba kerül.

Újabb hatalmas költségű, ám a megtérülését tekintve igencsak kétséges világversenyt rendeznek szombattól hazánkban. Tény, hogy az atlétikai világbajnokság a harmadik legnagyobb sportesemény a nyári olimpia és a labdarúgó-vb után, de az elszálló kiadások miatt csak a földkerekség leggazdagabb városai vállalják a terheket.

Meg természetesen Budapest… Ugyanakkor mindenki biztos abban, hogy sikeres házigazdái leszünk a világbajnokságnak – reméljük, hogy atlétáink is helyt állnak -, ám a jelenlegi gazdasági helyzetünk, valamint a sportág hazai „népszerűsége” – a Gyulai Memoriálon kívül maximum a családtagok mennek ki a versenyekre – miatt nem biztos, hogy anyagilag valaha is megtérül az állam által a rendezésbe beleölt százmilliárdok.


Az atlétikai világbajnokság a harmadik legnagyobb sportesemény a nyári olimpia és a labdarúgó-vb után     Fotó:  MTI/Illyés Tibor


A versenyszámok döntő többségét a 246 milliárd forintból felhúzott Nemzeti Atlétikai Központban tartják, a nyolc napon át tartó viadal rendezési költsége további 70 milliárd forintba kerül. Hogy ez megtérül-e azt még nem tudni, a magyarok véleménye pedig jellemzően pártállástól függően alakul minderről.

A Publikus Intézet Népszava megbízásából készített felmérése szerint a kormánnyal szimpatizálók 71 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy megtérülhet-e a 316 milliárdos rendezési költség, addig az ellenzékiek 84 százaléka úgy vélekedik, erre nincs esély. A budapesti lakosok csaknem háromnegyede (71 százalék) szintén kizártnak tartja, hogy a befektetett összeg megtérül.


A versenyszámok döntő többségét a 246 milliárd forintból felhúzott Nemzeti Atlétikai Központban tartják    Fotó: MTI/Máthé Zoltán


Egy biztos, újabb horribilis költségek mellett a stadiont visszabontják majd 15 ezresre, ami – mint fentebb írtuk – a sportág hazai, szinte semennyi nézőt vonzó helyzete miatt abszolút kihasználatlan lesz. Illetve a főváros nyerhet vele egy újabb szabadtéri koncerthelyszínt. Mondjuk a Groupama Aréna szinte közvetlen szomszédságában nem tűnik nyerő ötletnek.

Főkép forrása:
MTI/Illyés Tibor

További cikkek