385.65 Ft

355.08 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Figyelj a pénzfelvételnél! ATM-limiteket élesítettek a bankok

10perc.hu
2023. 08. 16.
Figyelj a pénzfelvételnél! ATM-limiteket élesítettek a bankok

A magyar háztartások 91 százalékában található legalább egy bankszámla, 90 százalékában pedig legalább egy bankkártya.

A Magyar Nemzeti Bank honlapján a fizetési szokásokkal, készpénzforgalommal kapcsolatban utoljára publikált tanulmány alapján tudható, hogy a 2020-as évtized elejére már a felnőttkorú lakosság 87 százaléka rendelkezett legalább egy bankszámlával és 85 százaléka legalább egy bankkártyával is. A háztartások szintjén vizsgálva ez az arány még magasabb: a magyar háztartások 91 százalékában található legalább egy bankszámla, 90 százalékában pedig legalább egy bankkártya.

A fentiek ellenére még mindig sok magyar ragaszkodik a készpénzhez. Valószínűleg nem véletlen, hogy már 10 éve érvényben van az a rendelet, amely havonta maximum két alkalommal, összesen 150 000 forintig lehetővé teszi az ingyenes készpénzfelvételt a belföldi bankautomatákból – írta a Pénzcentrum.

De természetesen nem csak arról van szó, hogy nem mindenki hajlandó bankkártyát használni, hiszen az amúgy készpénzmentes életre nyitottabbakkal is előfordulhat időnként, hogy valamekkora összeget mégiscsak fel kell venniük az ATM-ből. Ilyen esetben pedig felvetődhet a kérdés, hogy mégis mekkora a napon belül felvehető összeg felső határa.


Havonta maximum két alkalommal, összesen 150 000 forintig lehetővé teszi az ingyenes készpénzfelvételt az ATM-ből     Fotó: Pixabay


A bankok rendszeresen monitorozzák, hogy milyen ügyfélszokások jellemzőek az egyes környékekre, kerületekre, és ezen szokások alapján igyekeznek meghatározni, hogy mikor mekkora összegeket töltenek 1-1 automatába és milyen rendszerességgel. A különböző készpénzfelvételi limiteknek is végső soron ugyanaz a céljuk, mint a fent felsoroltaknak: lehetőleg minél kevesebb ügyfél és minél ritkábban kerüljön olyan helyzetbe, hogy egy üres automatából próbál meg pénzt felvenni.

A Raiffeisen Bank esetében a legtöbb bankkártyánál 300 ezer forint a napi készpénzfelvételi limit maximuma, bár léteznek olyan, prémium kategóriájú kártyák, ahol ez a limit 500 ezer forint. Az MBH Bank esetében a pénzintézet által kibocsátott bankkártyák esetében maximum napi 2 millió forintig vehető fel készpénz, az ATM-nél a maximális összeg már csak 800 ezer forint.

Az OTP Bank ATM-ekre vonatkozó hirdetménye szerint az automaták maximum 40 darab bankjegyet tudnak kiadni tranzakciónként, ami 800 ezer forintot jelent. A bankkártyákról ennél kisebb összegeket vehetnek csak fel a lakossági ügyfelek: 150 ezer, 300 ezer vagy 500 ezer forintot a kártyatípustól függően.


A bankok rendszeresen monitorozzák, hogy mikor mekkora összegeket töltenek 1-1 automatába és milyen rendszerességgel     Fotó: Pixabay


Az Erste Bank honlapja szerint a bankautomatáik 50 db bankjegy kiadására képesek, így egyszerre 1 millió forint is felvehető belőlük. A banki hirdetmény szerint alapesetben 500 ezer forint a lakossági bankkártyák maximális készpénzfelvételi limitje, ám megadható úgynevezett időzáras limit is, amely valóban 1 millió forint/nap maximálisan.

A K&H Banknál is a legtöbb bankkártya esetében 1 millió forint a napi maximum, de a 18 év alatti kártyabirtokosok esetében a felső határ mindössze 285 ezer forint. A CIB Bank esetében is napi 1 millió forintban van maximalizálva a lakossági bankkártyával felvehető összeg mennyisége. Bankkártya tranzakciónként maximum 20 db bankjegyet, maximum 400 000 Ft értékben vehető fel az érintett ATM-ekről.

Az UniCredit Bank honlapja szerint a bank automatái 1 millió forint kiadására képesek, ugyanakkor a bank által kibocsátott lakossági kártyák többségénél 500 ezer forint a legmagasabb napi limit. Lehetőség van ennél magasabb, maximum 1 hetes időtartamra szóló napi limit beállítására is, ehhez azonban a bank egyedi elbírálása szükséges.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Bank

Hirdetés

További cikkek