393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Kiderült, mennyivel keresnek többet a férfiak a nőknél Magyarországon! Mutatjuk…

10perc.hu
2023. 08. 12.
Kiderült, mennyivel keresnek többet a férfiak a nőknél Magyarországon! Mutatjuk…

A KSH adataiból, ahogy arra is fény derült, hogy a nők fizetése jóval kisebb mértékben emelkedett a férfiakénál.

Majdnem bruttó 95 ezer forinttal keresett kevesebbet átlagosan egy nő egy férfinál Magyarországon az idei első negyedévben - derült ki a KSH adataiból, ahogy arra is fény derült, hogy a nők fizetése jóval kisebb mértékben emelkedett a férfiakénál. A bérolló százalékban nemigen változott az utóbbi években, viszont a fizetések folyamatos emelkedése miatt a konkrét összeg egyre csak nőtt.

A dologra uniós szintű megoldás születhet, de nem egyhamar. Ami a korcsoportok béreit illeti: leginkább a 20 év alattiaknak emelkedett a fizetése 2022 első negyedévéhez képest, viszont a KSH szerinti átlagbért sem ők, sem a 20-29 évesek messze nem kapják meg – írta a Pénzcentrum.

Nagyjából 5 százalékkal kaptak kevesebb béremelést a magyar nők a férfiaknál 2023 első negyedévében az egy évvel korábbi bruttó átlagbérekhez viszonyítva. A KSH adatai szerint mindezalatt országosan 53 250 forinttal nőttek a bruttó bérek az országban, viszont a férfiaké majdnem 55 ezerrel emelkedett egy év alatt, a nőké pedig kerekítve csak 52 300-al.

Összességében egy nő átlagosan bruttó 94 979 forinttal, bő 16 százalékkal keresett kevesebbet Magyarországon, mint egy férfi az első negyedévben - ez nettóban, kedvezmények nélkül kb. 63 ezer forintot jelent. Praktikusan ez annyit tesz, hogy a magyar nők a férfiakhoz képest nagyjából egy hónapot ingyen dolgoznak évente.


A férfiak bére majdnem 55 ezerrel emelkedett egy év alatt, a nőké pedig kerekítve csak 52 300-al     Fotó: Freepik


Az utóbbi évek első negyedéves adatait összevetve pedig kiderült, hogy az olló csak nyílik, bár a százalékos különbség konstans 15-17 százalékos, de a folyamatos béremelések miatt 2019 első három hónapjában átlagosan még csak 56 879 forint volt a férfi és női bérek között a különbség.

És a magyar nőket az sem vigasztalhatja túlzottan, hogy ők 11,7 százalékos béremelést kaptak az előző év azonos időszakához képest, mialatt a férfiak csak 10,2-t. Egyébként a nők bruttója 2022 első negyedévében 18,3 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál (a férfiaké pedig 22,3-mal), úgyhogy a bérdinamika lassulni látszik.

Ehhez tegyük még hozzá, hogy az infláció az év első 3 hónapjában még bőven 25 százalék felett volt, azaz ennyivel emelkedtek átlagosan a fogyasztói árak 2022 elejéhez képest. Magyarul hiába a béremelkedés, összességben a nők és a férfiak fizetése is bő 15 százalékkal kevesebbet ért a boltokban az egy évvel korábbinál.

Főkép forrása:
Freepik

Hirdetés

További cikkek