Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Majd 3 ezer milliárd hiányzik az államkasszából! Hol lehet a pénzünk?

10perc.hu
2023. 08. 10.
Majd 3 ezer milliárd hiányzik az államkasszából! Hol lehet a pénzünk?

Csak júliusban 44,3 milliárd forint volt az államháztartás egyhavi hiánya, így 2023-ban a héthavi deficit elérte a 2940 milliárd forintot.

Egészen döbbenetes hiányok derültek ki a Pénzügyminisztérium legfrissebb adataiból. A tavaly júliusi 255 milliárdos többlettel szemben idén júliusban az adóbefizetési löketek ellenére is tovább növekedett az éves költségvetési hiány. Júliusban 44,3 milliárd forint volt az államháztartás egyhavi hiánya, így a héthavi deficit elérte a 2940 milliárd forintot, ami az egész évre engedélyezett 3400 milliárd 86 százaléka – írta a haszon.hu.

Ráadásul idén még nem volt olyan hónap, amikor pozitív mérleggel zárt volna a költségvetés, holott az év első két hónapja, illetve az említett július a nagy adóbefizetések miatt általában ilyen szokott lenni. E mögött az állhat elsősorban, hogy az infláció előhozott egyfajta lelassulást, fogyasztáscsökkenést, ami által az adóbevételek is csökkentek.


Egyre kevesebb a pénz az államkasszában      Fotó: Pixabay


A kormány még ezt látva is optimista maradt. Bármilyen hihetetlen, de egyáltalán nem foglalkozott nyáron ezzel a témakörrel, Varga Mihály pénzügyminiszter egy interjúban pedig csak annyit felelt, miszerint a kormány tekinti át a költségvetési folyamatokat, egyelőre nem lát okot az intézkedésre, de ha szükséges, akkor intézkedéseket fog hozni.

Pedig a szakértők egyértelműen kijelentik, hogy tarthatatlannak gondolják a deficitet. Az év hátralévő részében arra számítanak, hogy a kormány egyrészt emeli a hiánycélját, amely viszont azt indikálja, hogy jövőre kell erőteljesebben a deficitet csökkenteni, másrészt még további kiadáscsökkentő intézkedésekre számítanak.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek