Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Barbie-őrület: akár félmilliót is adnak egy régi, eredeti babáért!

10perc.hu
2023. 08. 07.
Barbie-őrület: akár félmilliót is adnak egy régi, eredeti babáért!

Hónapok óta Barbie-lázban ég az egész ország, ami miatt egyre többen keresik a híres babákat a játékboltokban vagy online.

A már-már hisztérikus Barbie-lázat a nemrég mozikba kerülő film váltotta ki. Greta Gerwig Barbie-filmje csupán 17 nappal bemutatása után elérte az egymilliárd dolláros (355 milliárd forint) jegyárbevételt - idézte a BBC hírportálja a forgalmazó Warner Bros.-t. Az összeg rekordot jelent, ugyanis Greta Gerwig az első nő, aki egy film egyetlen rendezőjeként elérte az egymilliárdos mérföldkövet.

A Warner vízválasztónak nevezte az eredményt. A cég vasárnapi közleménye szerint a Barbie globális jegyárbevétele a hétvégén mintegy 1,03 milliárd dollárra rúgott. A Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével forgatott film 459 millió dollárt hozott Észak-Amerikában, és 572 millió dollárt a világ más részein.

Ezzel párhuzamosan pedig sokan körülnéznek otthon is: előkeresik az évekkel ezelőtt eltett játékaikat. Azonban ezek között a régi Barbie-k között nem csak a nosztalgia miatt érdemes nézelődni. Egy-egy különlegesebb darab ugyanis az eredeti árának a sokszorosát is érheti – írta a Pénzcentrum.

A gyerekjátékok, a babák mindig is kiemelt helyet foglaltak el az ember életében, illetve az ajándéklistákon is. Most pedig, a Barbie őrület kellős közepén még nagyobb figyelem irányul ezekre a babákra: az emberek nosztalgiából előveszik őket, megint mások pedig most, felnőttként szeretnék beszerezni ezeket a különlegesebb darabokat, amiket gyerekkorukban nem tudtak.


A Barbie globális jegyárbevétele a hétvégén mintegy 1,03 milliárd dollárra rúgott     Fotó: Mattel


Azonban a Barbie-kat nem csupán azért érdemes elővenni a padlásról, mert újra hatalmas népszerűségnek örvendenek: ezek a játékok ugyanis remek befektetésnek is számíthatnak, hiszen 1-1 különlegesebb darab nemhogy csak értékálló, de akár az eredeti árának a többszörösét is érheti. Főleg most, a film bemutatója után nem sokkal.

A Barbie alapvetően mindig is egy nagyon ikonikus dolog volt: a kislányok álma. A babák már a kezdetektől fogva kidolgozottak voltak, rengeteg típusú baba volt régebben, amit sokan megőriztek. Ez a generáció pedig azóta felnőtt, és amikor a gyerekvállalás szóba kerül, akkor visszarepülnek kicsit a múltba, hogy milyen volt gyerekként.

Ekkor kerülnek elő pakolás közben a régi játékok, a régi Barbie babák, amikre gyerekként úgy vigyázott, mint valami kincsre. És elkezdik újra beszerezni őket – mesélt a Barbie gyűjtésről Sz. Szabina, aki maga is gyűjti ezeket a játékokat, sőt egyes darabokat kifejezetten befektetési céllal vásárolt meg.

A babákat azonban nem könnyű beszerezni egyáltalán: Magyarországon ugyanis híres baba a 90-es években terjedt el, és abból, amik túlélték az elmúlt évtizedeket, azok közül is ritka az a Barbie, ami jó állapotban megmaradt.


Némelyik Disney Babrie-nak az egekbe szökött az ára     Fotó: Freepik


Alapvetően a Barbie-kra is hasonló szabályok vonatkoznak, mint a többi játékra. A bontatlan csomagolású, ritka darabok érik a legtöbbet, de sokszor azok a babák is óriási összegekért kelnek el, amik használtak, de ritkaságnak számítanak és jó állapotban maradtak meg.

Azonban leginkább a gyűjtők külföldről tudják a Barbie-kat beszerezni, ugyanis Magyarországon eléggé leharcolt állapotban maradtak meg ezek a babák az esetek többségében. Ráadásul sokan eladták, vagy elajándékozták óvodáknak, ismerősöknek, rokonoknak. Így pedig szépen lassan elvesztek az éterben.

Alapvetően a Barbie-k értékállóak, tehát csökkenni biztosan nem fog az áruk, hiszen ahogyan telik az idő, úgy nyilván egyre régebbinek fognak számítani, és annál nehezebben lesznek beszerezhetőek. Nyilván vannak olyan babák, amiket régebben pofonegyszerűen be lehetett szerezni, azonban eltelt tíz év és már nem gyártják. Emiatt pedig mostanra konkrétan az eredeti ár sokszorosát el lehet kérni érte, mert annyira beszerezhetetlenné vált.


A bontatlan csomagolású, ritka darabok érik a legtöbbet, de sokszor azok a babák is óriási összegekért kelnek el, amik használtak    Fotó: Freepik


Némelyik Disney Babrie-nak az egekbe szökött az ára. Ilyen például az Atlantis Barbie, aminek a beszerzési ára mára már bőven 100 ezer forint felett van, miután nagyon kevés példányban jelent meg anno. De egy komolyabb gyűjtői darab ára akár félmillió forint felé is mehet könnyedén – mesélte a gyűjtő, kiemelve, hogy ezekben az esetekben persze bontatlan csomagolású babákról beszélünk.

Egy 20 éve megjelent, bontatlan dobozos Soiree sikstone Barbie baba például jelenleg 175 ezer forintért keresi a gazdáját, ami az egyik legdrágább baba a Vatera oldalán. De az olcsóbb kategóriás gyűjtői darabokért is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk: egy gyűjtői Badgley Mischka Pink Barbie ára 50 ezer forintról indul, míg egy India Gujarati Dolls of the World szériás baba 80 ezer forintba kerül.

A Margot Robbie főszereplésével bemutatott Barbie mozifilm július végi premierje érezhetően hatással volt a Vatera forgalmára. A premier előtt mintegy négyszázötven tételt hirdettek meg a Barbie-babák kategóriájában, a bemutatót követően további mintegy hétszáz baba és Barbie-kiegészítő került fel az oldalra, az ezekkel kapcsolatos keresések száma pedig megötszöröződött.

Főkép forrása:
Mattel

További cikkek