Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Ezt is megéltük! Kárpótlást kapnak a magyar gazdák!

10perc.hu
2023. 08. 05.
Ezt is megéltük! Kárpótlást kapnak a magyar gazdák!

A tervek szerint a kompenzációra azon gazdálkodók jogosultak, akik 2022-ben az egységes területalapú támogatási kérelmük alapján legfeljebb 500 hektár jóváhagyott mezőgazdasági területtel rendelkeztek, ezen belül legfeljebb 100 hektár kukorica termőterület után részesültek támogatásban.

Ősszel igényelhetik az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt a gazdák, az agrártárca a célzott felhasználás figyelembevételével határozza meg a Brüsszel által az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek kezelésére megítélt jelképes összegű, 15,9 millió eurós kompenzáció igénybevételi feltételeit.

A tervek szerint a kompenzációra azon gazdálkodók jogosultak, akik 2022-ben az egységes területalapú támogatási kérelmük alapján legfeljebb 500 hektár jóváhagyott mezőgazdasági területtel rendelkeztek, és ezen belül legfeljebb 100 hektár kukorica termőterület után részesültek támogatásban. Azért a kukorica után lehet kompenzációt igényelni, mert ez a leghangsúlyosabb ukrán import termény

Az érintett gazdálkodóknak a tervek szerint igazolniuk kell majd, hogy a május 15-től szeptember 15-ig terjedő időszakban legalább 10 tonna mennyiségű kukoricát értékesítettek. A támogatási kérelmet előreláthatóan október 1. és október 15. között lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz, a MÁK honlapján rövidesen megjelenő útmutató szerint. A kompenzáció kifizetésére 2023. december 31-ig kerülhet sor.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek