Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Zuhanórepülésben a tojás ára! Egyetlen nap alatt 30 százalékkal lett olcsóbb

10perc.hu
2023. 08. 04.
Zuhanórepülésben a tojás ára! Egyetlen nap alatt 30 százalékkal lett olcsóbb

Hétfőn még a 10 darabos kiszerelésben legalacsonyabb áron kapható tojás darabára 63 forint volt, ez keddre 45 forintra mérséklődött.

Bruttó beszerzési áron kell értékesíteniük a boltoknak a tojást, ami bekerül a 15 százalékos akciózási körbe is. Mindezek fényében talán nem is annyira meglepő, hogy egyetlen nap alatt, hétfőről keddre közel 30 százalékkal zuhant a termék ára – írja az index.hu

Az Árfigyelő adatai szerint hétfőn még a 10 darabos kiszerelésben legalacsonyabb áron kapható tojás darabára 63 forint volt, ez keddre 45 forintra mérséklődött – jelezte a Gazdasági Versenyhivatal. Így elmondható, hogy egyetlen nap alatt csaknem 30 százalékkal zuhant a tojás ára. A KSH júniusi adatai szerint a 10 darabos tojás átlagosan 894 forintos fogyasztói áron volt kapható.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetség alelnöke, Pákozd Gergely az index.hu érdeklődésére elmondta, hogy már húsvét óta folyamatosan tapasztalható a tojás termelői és a csomagolóhelyi árának a csökkenése.


A nyarat általában kínálati piac és túltermelés jellemzi, ez pedig lefelé hajtja az árakat     Fotó: Pixabay


Ennek magyarázata a tojásfogyasztás szezonalitásában keresendő, ezt az alapélelmiszert ugyanis főként a tavaszi és téli ünnepek alkalmával, illetve az őszi időszakban keresik a fogyasztók. A nyarat általában kínálati piac és túltermelés jellemzi, ez pedig lefelé hajtja az árakat. Emlékeztetett, hogy a madárinfluenza idején lényegesen megugrott a tojás iránti kereslet, az akkori hiány pedig az árak emelkedéséhez vezetett.

Az Agrárközgazdasági Intézet árinformációs rendszere alapján a ketreces tartásból származó 10 darabos étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi értékesítési darabára június első hetében még 60,51 forint volt, július második hetére már csak 54,10 forint.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek