Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Maximum 3 százalékos nyugdíjkorrekcióra számíthatnak idén az idősek! Mutatjuk, mikortól…

10perc.hu
2023. 08. 01.
Maximum 3 százalékos nyugdíjkorrekcióra számíthatnak idén az idősek! Mutatjuk, mikortól…

Az viszont szinte biztosnak látszik, hogy a nyugdíjprémiumtól elbúcsúzhatnak a szépkorúak.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint a tavalyhoz hasonló nyári nyugdíjkorrekciókkal szemben idén valószínűleg kivár a magyar kormány, és csak a nyugdíjtörvény szerint előírt kötelező időpont szerint érkezhet a kiegészítő emelés. Ez azt jelenti, hogy a januári 15 százalékos emelés után legközelebb csak novemberben korrigálhat a kormány, a várakozások szerint 3 százalékkal - írja a Forbes.

A portál szerint a szeptemberben érkező inflációs jelentés alapján születő döntés ugyanis minimum 16,5 százalékos, de inkább 18-19 százalékos pénzromlással fog számolni. A Magyar Nemzeti Bank 16,5-18,5 százalék közé várja az éves inflációt.


Legközelebb csak novemberben korrigálhat a kormány, a várakozások szerint 3 százalékkal     Fotó: Freepik


Ez azt jelenti, hogy a legoptimistább becslés szerint minimum 1,5 százalékos emelés illeti a nyugdíjasokat novemberben. Ám az a valószínűbb, hogy 3 százalékos emelés jön, így a 208 ezer forintos átlagnyugdíj 6500 forinttal emelkedhet. A korrekció tíz hónapra visszamenőleges, így aki épp az átlagnyugdíjjal megegyező ellátmányt kap, a megemelkedett novemberi juttatás mellett 65 ezer forintos kiegészítést is megkapja.

Az viszont szinte biztosnak látszik, hogy a nyugdíjprémiumtól elbúcsúzhatnak az idősek. A nyugdíjtörvény szerint ez a juttatás akkor jár, ha a megfelelő mértékű a gazdasági növekedés, azaz a GDP mutatója meghaladja a 3,5 százalékot. Ez még a legpozitívabb elemzői szcenáriók szerint sem lehetséges 2023-ban, az MNB legutóbbi előrejelzése szerint 0-1,5 százalék között alakulhat Magyarország GDP-je.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek