Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Egyre többen nem kiveszik, hanem beteszik a pénzüket az ATM-be

10perc.hu
2023. 04. 12.
Egyre többen nem kiveszik, hanem beteszik a pénzüket az ATM-be

Száz emberből 13 ma már azért látogatja meg a bankautomatákat, hogy pénzt fizessen be a saját számlájára.

Az elmúlt év utolsó három hónapjában több mint 26 millió alkalommal indítottak bankkártyás tranzakciót a magyarországi bankok pénzkiadó automatáinál az ügyfelek. Napi átlagban tehát 283 ezer tranzakciót kezeltek ezek a készülékek. Ez a szám több mint 10 százalékkal marad el az eddigi csúcsot jelentő 2019. II. negyedévi adattól, amikor az ATM-es tranzakciók száma megközelítette a 28,8 millió darabot, egy napra pedig több mint 316 ezer tranzakció jutott.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ugyanakkor 4 év alatt megduplázódott azon tranzakciók száma, amikor az emberek nem azért keresték fel az ATM-eket, hogy pénzt vegyenek ki, hanem épp azért, hogy pénzt helyezzenek el folyó- vagy hitelkártya-számlájukra. A készpénzbefizetések száma a tavalyi utolsó negyedévben abszolút csúcsra jutott, meghaladta a 3 millió darabot, azaz a tranzakciók 13 százaléka volt pénzbefizetés az ATM-eknél.


Egy-egy befizetés értéke ma már meghaladja a 230 ezer forintot     Fotó: Pixabay


A trendeket erősíti, hogy az automatán keresztüli pénzbefizetés még mindig ingyenes a legtöbb banknál, a fióki befizetésért ugyanakkor komoly pénzeket kérnek a pénzintézetek. Ráadásul egyre több banknál a ki- és befizetős ATM – nagyjából a 4700 működő bankautomatának a harmadát teszi ki – helyettesíti a fióki pénztárt.

A készpénzbefizetések darabszámának emelkedésénél is figyelemreméltóbb tény, hogy az automatákba befizetett összeg az elmúlt év utolsó negyedévében átlépte a 700 milliárd forintos határt. Egy-egy befizetés értéke így ma már meghaladja a 230 ezer forintot, miközben egy átlagos készpénzpénzfelvétel esetén 108 ezer forint alatt marad a készpénzkiadó automatából kinyert összeg.

Főkép forrása:
Freepik

Hirdetés

További cikkek