391.63 Ft

367.66 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Harmadára csökken júliustól a banki alapszámla díja

10perc.hu
2023. 03. 30.

A kormány rendeletében a jelenlegi 3000 forintról a harmadára, 1000 forintra csökkentette a bankoknál vezethető alapszámlák maximális havidíját.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium még januárban tette közzé a jogszabály-tervezetét a bankoknál igényelhető lakossági alapszámlákra vonatkozó új feltételekről. A változtatás az alapszámla maximum díját érintette, ami minden évben a megelőző év utolsó napján érvényes bruttó minimálbér 1,5 százaléka lehet havonta.

Ez alapján 2023-tól 3000 forintra nőtt ez az összeg, ami nagy emelésnek számít. A javaslat szerint a 1,5 százalékos arány csökken mindössze 0,5 százalékra, ami azt jelenti, hogy az alapszámlák maximum havidíja az eddigi harmadára, vagyis 1000 forintra mérséklődik. Ezt a díjszámítást július 1-től kell alkalmazniuk a bankoknak.


Ingyenes bankkártya is jár az alapszámlához    Fotó: Pixabay


Az alapszámla olyan bankszámla-szolgáltatás, amit bárki igénybe vehet a jövedelmétől függetlenül. Az alapszámlához ingyenes bankkártya és átutalási lehetőség, valamint limitált összegig ingyenes készpénzfelvétel jár. A módosítás nyomán az alapszámla költsége már több pénzintézetnél is versenybe tud szállni a piaci árazású számlacsomagokkal.

Ha alapszámlát szeretne nyitni, akkor előtte be kell zárnia a meglévő számláját. Ilyen típusú számlát ugyanis csak az nyithat, akinek nincs rendelkezési jogosultsága más fizetési számla felett – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#bank

Hirdetés

További cikkek