Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Jön a megváltás – olcsóbb lesz a kenyér?

10perc.hu
2023. 03. 26.
Jön a megváltás – olcsóbb lesz a kenyér?

Felemás hírek jöttek a magyar boltokból, de a szakértők szerint az árcsökkenésben nagy szerepet játszik a végre visszaálló energiaár.

Több tényező is segíthet abban, hogy a brutálisan elszállt árak végre kissé konszolidálódjanak a friss pékáruk, például a kenyér, a zsömle vagy a péksütemények esetében - ezt mondták a Pénzcentrum által megkérdezett szakértők. Annyi bizonyos, hogy a kenyér árának lesz hová visszaszelídülnie.

2019 eleje óta az egy kilogrammos fehér kenyér ára csaknem a háromszorosára emelkedett 2023 elejére. A februárban érvényes, 984 forintos átlagár azt jelenti, hogy sok helyen már régen (és bőven) átlépte a fehér kilós kenyér ára a lélektaninak számító ezer forintot. Egy darab zsemle ára is jelentősen emelkedett, a 2019 eleji 25 forintról az átlagár idén februárra 71 forintra ugrott, ami csaknem négyszeres emelkedés.


Sok helyen már régen és bőven átlépte a fehér kilós kenyér ára a lélektaninak számító ezer forintot      Fotó: Pixabay


Sokan arra számítanak, hogy a következő nagy árcsökkenés a friss pékáruk piacán következik majd be. Ezt arra alapozza, hogy Ukrajnából érkezni kezdett az olcsóbb, zsákos fehér liszt, illetve az energiaárak is csökkenni kezdtek: ez sok pékséget sarkallhat arra, hogy végre kicsit lejjebb vigye az elszállt árakat.

A CBA kommunikációs igazgatója szerint viszont egyáltalán nem azért kezdődött meg máris a pékáruk olcsósodása, mert olcsóbb hozzávaló érkezne tömegével, hanem azért, mert a magyarok lassan már képtelenek kifizetni a brutálisan megdrágult termékeket.

Raskó György ugyan elismerte, hogy valóban csökkenni fognak a pékáruk árai, de egyáltalán nem az Ukrajnából érkező liszt lesz az oka. „A liszt ára egy kiló kenyérnek sokkal kisebb mértékben képezi az árát, ez a költség mindössze 18 százalék körül van. Az energiaárak emelkedése viszont tényleg komoly mértékben alakították a drágulást” - mondta az agrárközgazdász.


A magyarok lassan már képtelenek kifizetni a brutálisan megdrágult termékeket     Fotó: Pixabay


Kijelentette, hogy az árcsökkenésnek mindentől függetlenül is be kellett következnie, ugyanis a brutálisan elszállt árak miatt a magyarok egyre nagyobb mértékben mondtak le a pékáruról. A péksütemények esetében akár nyolcvan százalékos emelkedést is tapasztalhattunk. Az árcsökkenés máris elkezdődött, mert a pékeknek ez mindenképp kellett a túléléshez.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitákra szerint egyáltalán nem számíthatunk minden péknél árcsökkenésre, és ez kizárólag az energiaszerződéseken múlik. „Azon pékek és pékségek esetében, ahol kedvező energiaszerződése köttetett a szolgáltatóval, és már csökkent is az energiaköltség, valóban tudtak mérsékelni az áraikon” – fogalmazott Neubauer Katalin.

Főkép forrása:
Freepik

Hirdetés

További cikkek