390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Újabb csapás várhat az egykori devizahitelesekre

10perc.hu
2023. 03. 02.
Újabb csapás várhat az egykori devizahitelesekre

Ha július elsején megszűnik a kamatsapka, sok adós hitelkiváltással menekülhet meg a törlesztőrészletének havi több tízezer forintos emelkedésétől.

A kamatstop bevezetése óta akár több százezer forintot is spórolhattak összesen az érintett lakáshitelesek, és június végéig még biztosan élvezhetik ezt az előnyt. A referenciakamatok a kamatstopos maximumtól továbbra is messze járnak, tartósan 16 körül mozognak. Ha megszűnik a kamatsapka, sok adós hitelkiváltással menekülhet meg a törlesztőrészletének havi több tízezer forintos emelkedésétől - írta a Bank360.hu.

Június végéig még biztosan nem kell aggódniuk azoknak az adósoknak, akiknek a jelzáloghiteleire vonatkozik a kamatstop, addig biztosan a 2021. október végi referenciakamat szerint törleszthetnek. Ezektől az értékektől még nagyon messze járnak a kölcsönök kamatait befolyásoló mutatók: a 12 havi BUBOR jelenleg közel 13 százalékponttal, a 3 havi BUBOR pedig több mint 14 százalékponttal magasabb, mint a kamatstopnál alapul vett értékek.

A hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek kamatát befolyásoló referenciamutatók ennél jelentősen alacsonyabbak, most már hetek óta 10 százalék alatt vannak, de a kamatplafonnál ezek is jóval magasabbak. Igaz ez a kamatstopot már szintén élvező maximum ötéves kamatperiódusú jelzálogkölcsönökre is.

Egyelőre nem sok esély látszik arra, hogy június végére olyan szintre csökkenjenek a referenciamutatók, hogy az ne fájjon a kamatstop alól kikerülő adósoknak. A kormány korábbi intézkedései alapján persze nem lenne meglepő a kamatstop újabb meghosszabbítása.

Az MNB kalkulációja szerint egy átlagos adós havonta 30 ezer forinttal fizet kevesebbet annál, mint amennyit a kamatstop nélkül kellene. Az intézkedés 350 ezer szerződést és közel 1500 milliárd forint értékű hitelállomány érint.

Az érintettek között vannak szép számmal, akik átélték már a törlesztőrészleteik elszabadulását. Az olyan egykori devizahitelesek teszik ki az összes kamatstopban lévő szerződés 38 százalékát, akiknek 2015-ben forintosították a kölcsönét.

Ez az arány a legfeljebb 1 éves kamatperiódusú, változó kamatozású, kamatstopban lévő jelzáloghitel-szerződéseknél 48 százalék. A forintosított devizahiteleket ugyanis annak idején 3 hónapos kamatperiódusú forinthitelre váltották ki. Vagyis jelenleg úgy tűnik, a volt devizahiteleseknek fájna leginkább, ha véget érne a kamatstop.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek