Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Egy temetés csődbe viheti a családot – 20-30 százalékkal megdrágult a végtisztesség

10perc.hu
2023. 03. 02.
Egy temetés csődbe viheti a családot – 20-30 százalékkal megdrágult a végtisztesség

A hamvasztások költsége jelentősen megemelkedett, illetve a felépítmények, a gravírozás, a sírhely építése, a gránit ára is jelentősen emelkedett.

Jelentősen drágul a temetkezés. A rekord-infláció hatására a különböző szolgáltatásokért akár 30 százalékkal is magasabb árat kell fizetni. Az ATV Híradó riportjából kiderült, hogy egyre több a „néma” temetés, mert a hozzátartozóknak sokszor szónokra vagy papra sem futja.

A kiugróan magas pénzromlás a temetkezési szolgáltatásokat sem kerülte el. Bár a temetői díjakat számos településen változatlanul hagyták, más költségek, például a hűtési tarifák viszont jelentősen emelkedtek. Ez a helyzet Pécsen is, ahol a temetkezési díjon kívül szinte minden drágább lett.

„Ez érinti az országosan is tapasztalható a hamvasztó üzemi változásokat, a hamvasztások költsége jelentősen megemelkedett, illetve a felépítmények, a gravírozás, a sírhely építése, a gránit ára is jelentősen emelkedett az elmúlt években, a tehát igen, sajnos többe kerülnek a temetések, mint korábban" - mondta Kőhegyi Csaba, a BIOKOM Kft. stratégiai és köztemető-vezetője.


Egyre több a „néma” temetés, mert a hozzátartozóknak sokszor szónokra vagy papra sem futja     Fotó: Pixabay


Tolna megyében sem jobb a helyzet - a holttestek hűtéséért itt kétszer annyit kell fizetni, mint egy éve - ezért egyre többen keresik az olcsóbb megoldásokat. Tóth Csaba temetkezési vállalkozó szerint sokan elviszik a hamvakat haza, vagy olcsóbb temetkezési módokat választanak, esetleg szertartás nélkül.

A szakemberek szerint a temetési díjak 20-30 százalékkal emelkedtek a tavalyiakhoz képest, egy-egy búcsúztatás ára azonban nagyban függ attól, hogy milyen szolgáltatásokat is milyen minőségű kellékeket kérnek a családtagok.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek