Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Gyümölcsre vágysz? Alaposan nyisd ki a pénztárcádat, mert horroráron mérik mindegyiket

10perc.hu
2023. 02. 15.
Gyümölcsre vágysz? Alaposan nyisd ki a pénztárcádat, mert horroráron mérik mindegyiket

A február az utolsó hónap amikor még nagyon sok citrusfélét és téli zöldségeket lehet fogyasztani, egész pontosan narancsot, citromot, klementint, kivit, mandarint és grapefruitot.

Az, hogy az évszakoknak megfelelően eszünk, egyáltalán nem jelenti, hogy mindig ugyanazt kell fogyasztanunk. A piacok, boltok széles termékpalettája nagy segítség a változatos táplálkozáshoz, de a szezonon kívüli termények nem mindig olyan dúsak ízletesek, mint azt szeretnénk. Ez a gyümölcsök esetében kifejezetten így van.

Érdemes tehát odafigyelni az évszakok változására, és arra, hogy milyen friss, idény termények érhetők el a hideg időszakban is. A szezonális táplálkozás előnye, hogy azt használjuk alapanyagként, amit, és amikor a természet magától ad. Így vegyszerek nélkül, organikusan kerülhetnek tányérunkra a fogások.

A hellovidek.hu annak járt utána, milyen gyümölcsöket lehet és érdemes februárban fogyasztani, ha követjük a szezonális étkezés vonalát. De azt is megnézték, hogy mennyiért kínálják ezeket a terményeket az egyes piacok, áruházak.

Nem is gondolná az ember, de a trópusi- és szubtrópusi gyümölcsök fogyasztása – némi éves ingadozással – nagyjából a hazai gyümölcsfogyasztás egyötödét teszi ki. A Központi Statisztikai Hivatal legutolsó adatai alapján az egy főre jutó déligyümölcs-fogyasztás 11,7 kilogramm.


A február az utolsó hónap amikor még nagyon sok citrusfélét és téli zöldségeket lehet fogyasztani     Fotó: Freepik


Manapság a trópusi- és szubtrópusi gyümölcsök jónéhány fajtája már teljesen szokványos, a boltok polcain szinte mindig megtalálható. A banán és a citrusfélék mellett egyre többen ismerik és kedvelik az ananászt, a mangót, de számos igazán egzotikus, szemet gyönyörködtető ismeretlen termés is felbukkan a piacon

A február az utolsó hónap amikor még nagyon sok citrusfélét és téli zöldségeket lehet fogyasztani. Így tehát ebben a hónapban a citrusfélék játsszák a kiemelkedő szerepet a gyümölcsök között. Egész pontosan ezek a gyümölcsök a narancs, a citrom, a klementin, a kivi, a mandarin és a grapefruit.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének legfrissebb adatai szerint a vidéki fogyasztói piacokon a következő egzotikus import gyümölcsöket szerezhetjük be:

  • a citrom 990-1000 Ft/kg, mandarin 700-990 Ft/kg, klementin 980 Ft/kg, narancs 750-800 Ft/kg, grapefruit 1500 Ft/kg, kivi 990 Ft/kg, banán 900-950 Ft/kg, füge 4000-4500 Ft/kg, ananász 980-1200 Ft/kg, mangó 650-900 Ft/kg,

A nagybani piacok kínálatában a következő egzotikus import gyümölcsök szerepelnek:

  • a citrom 580-750 Ft/kg, mandarin 550 Ft/kg, klementin 580-600 Ft/kg, narancs 490-540 Ft/kg, grapefruit 740-750 Ft/kg, kivi 630-750 Ft/kg, banán 600-850 Ft/kg, füge 2700 Ft/kg, ananász 680-700 Ft/kg, mangó 480 Ft/kg,

Persze a nagyobb áruházak is kínálnak most szezonális, egzotikus gyümölcsöket, ennek alapján azt láthatjuk, hogy

  • az ALDI-ban a kivi 449 Ft/doboz áron kapható, a narancs 333 Ft/kg áron, a mandarin 469 Ft/kg.
  • Az Auchan kínálatában a narancs 699 Ft/kg, a bio narancs 999 Ft/kg, a bio mandarin 1499 Ft/kg, a kivi 149 Ft/db, a grapefruit 699 Ft/kg, az ananász 799 Ft/kg, a mangó 599 Ft/kg, a banán pedig 799 Ft/kg.
  • A Lidl akciós újságában a banán 449 Ft/kg, a narancs 339 Ft/kg, a mandarin 499 Ft/kg.
  • A Spar akciós szórólapjában a mandarin 599 Ft/kg, a narancs 449 Ft/kg, a kivi 499 Ft/kg.
  • A Tesco akciós ajnánlatai között szerepel a narancs 369 Ft/kg áron, az ananász 499 ft/kg, a kivi 79 Ft/db áron.


A piacok, boltok széles termékpalettája nagy segítség a változatos táplálkozáshoz    Fotó: Pixabay


Egy dolog rögtön kijelenthető, nagyok a különbségek az árak között. Ám az árcédula megtekintése mellett igyekezzünk mindig friss, érett, ép gyümölcsöket, zöldségeket választani. A puhább fajtákat kosarunkban ne tegyük alulra, nehogy a rápakolt többi áru összenyomja őket. Otthon válogassuk ki az esetleg kissé sérült, megnyomódott darabokat, amennyiben lehet, ezeket használjuk fel először.

A gyümölcsöket nagy meleg esetén tárolhatjuk a hűtőszekrényben is, de mindenképpen száraz, hűvös helyen helyezzük el őket – akár a spájzban, akár a pincében vagy egy zárt szekrényben. Inkább vásároljunk gyakrabban friss árut, így kevésbé kell tartanunk attól, hogy otthon tönkremennek. Ezen kívül a vitaminok mennyisége rövid idő, egy-két nap, sőt néhány óra alatt jelentősen csökkenhet.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek