Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Becsapták a nyugdíjasokat! Kiderült, a jogosnak járó nyugdíjprémium felét sem fizette ki az állam

10perc.hu
2023. 02. 15.
Becsapták a nyugdíjasokat! Kiderült, a jogosnak járó nyugdíjprémium felét sem fizette ki az állam

A 2022-es év után járó nyugdíjprémium a legalább 80 ezer forintos juttatás után 22 ezer forint lett volna és nem a kifizetett 10 ezer forint.

A megjelent statisztikai adatok szerint a magyar gazdaság tavaly 4,6 százalékkal nőtt. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjprémium 2022-ben kifizetett összege még a fele sincs annak, mint ami az idősebbeket a törvény szerint megillette volna. Az Azénpénzem.hu számításai szerint így közel 30 milliárd forintot spórolt meg az állam a nyugdíjasokon.

Az elemzői várakozásoknak megfelelően 2022 végére megérkezett a recesszió Magyarországra. Az utolsó negyedévben csökkent a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest, csakhogy már a harmadik negyedévben is zsugorodott a GDP. A választási osztogatás miatti fellendülés azonban a GDP-t éves szinten 4,6 százalékos pluszban tartotta.

Az 1997. évi LXXXI. (Tny.) törvény alapján a nyugdíjprémium kalkulációjához a nyugdíj negyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot kell alapul venni, amihez akkora szorzószámot társítanak, mint amennyivel meghaladja a növekedés a 3,5 százalékot. Ebből következően a 2022-es év után járó nyugdíjprémium a legalább 80 ezer forintos juttatás után 22 ezer forint lett volna. Valójában azonban maximum 10 ezer forintot fizetett ki ilyen címen az állam.


Közel 30 milliárd forintot spórolt meg az állam a nyugdíjasokon       Fotó: Pixabay


A tavalyi költségvetésben ugyanis 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel kalkuláltak, így a nyugdíjprémiumra mintegy 68,5 milliárd forintot különítettek el, amiből végül csak 23,5 milliárdot fizettek ki. Nem véletlenül követelte a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) egyebek mellett azt, hogy a megtakarítás terhére az alacsony nyugdíjjal rendelkezők márciusban kapjanak 50 ezer forintos egyszeri kiegészítést.

Elsőre azt mondhatnánk, hogy nyílt törvénysértést követett ezzel el az állam. De nem! A Tny. törvény 101. paragrafusának hatodik bekezdésében ugyanis a növekedés „várható” mértékéről írnak. Tehát van ugyan lefektetett szabály a nyugdíjprémiumra, de a tényleges számot valójában a kormány határozhatja meg. Arról pedig nincs rendelkezés, hogy a tényszámok alapján ki kellene fizetni valamilyen formában az idősökön megspórolt összeget. Ezt nem is teszik, hiszen most nincsenek választások…

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek