Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Még mindig az arany varázserejében hiszünk

10perc.hu
2023. 02. 13.
Még mindig az arany varázserejében hiszünk

Az arany világpiaci ára az elmúlt években jellemzően az 1600 és 2000 dollár közötti sávban mozgott, majd az orosz-ukrán háború kitörését követően szinte azonnal 2000 dollár fölé kúszott a jegyzés.

Tavaly 3,3 milliárd forint értékben vásároltak az ügyfelek befektetési célú aranyat, ami a 2021-es forgalom háromszorosa. Az értékesített aranytömbök mennyisége december végére elérte a 141 kilogrammot - olvasható a BÁV Zrt. közleményében a fiókhálózatának adatai alapján.

Az arany világpiaci ára az elmúlt években jellemzően az 1600 és 2000 dollár közötti sávban mozgott, majd az orosz-ukrán háború kitörését követően szinte azonnal 2000 dollár fölé kúszott a jegyzés. November óta újra folyamatosan emelkedik az árfolyam, és az akkori 1650 dollár körüli árról elindulva, ma már újra a 2000 dolláros szinthez áll közelebb a nemesfém unciánkénti - 31,1 gramm - ára.


Az ékszerek iránti érdeklődés szintén erősödött 2022-ben, a forgalom itt is hárommilliárd forint felett zárt     Fotó: Pixabay


Az atv.hu megtudta, hogy az ékszerek iránti érdeklődés szintén erősödött 2022-ben, a forgalom itt is hárommilliárd forint felett zárt, a 2021-es év 2,3 milliárdos eredményéhez képest. A befektetési célú arany esetében a legkedveltebb kiszerelés az 5 grammos volt, míg a legnagyobb értékben tavaly is a 100 grammos aranytömb fogyott.

Dandé Imre, a BÁV hálózatirányítási igazgatója szerint az arany értékálló, alacsony kockázatot jelentő befeketésnek számít, azonnali készpénzigény esetén könnyen fel lehet használni a világ bármely pontján. Nem véletlen, hogy a legutóbbi felmérésük szerint a zálogkölcsönök fedezetét továbbra is 95 ázalékban az aranyékszerek teszik ki, ugyanakkor a megkérdezettek 25 százaléka tervez a közeljövőben aranyba fektetni.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek