Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Elképesztő adat – van olyan járás, ahol mindössze két ATM működik

10perc.hu
2023. 02. 13.
Elképesztő adat – van olyan járás, ahol mindössze két ATM működik

Éppen emiatt kötelezte a pénzintézeteket a jegybank a lakossági érdekeket képviselve az bankautomata-hálózatuk sűrítésére.

Igencsak megdöbbentő adatokat hozott nyilvánosságra a Helix Consulting legutóbbi felmérésében. Kiderült, hogy a hazai járások között akár tízszeres különbség is lehet a 10 ezer főre jutó bankjegykiadó automaták számában. Épp a fenti egyenlőtlenségek miatt a jegybank a lakossági érdekeket képviselve nemrég jogszabályban kötelezte a bankokat ATM-hálózatuk sűrítésére.

Az interaktív térkép szerint a bankjegykiadó automaták legsűrűbben a siófoki és a keszthelyi járásban érhetők el: előbbin 9,9, míg utóbbin 8,8 ATM jut 10 ezer lakosra. Budapest értéke 7,4, a magas lakosságszám miatt a főváros nincs az élbolyban még akkor sem, ha itt üzemel a hazai bankjegyautomaták negyede, szám szerint 1225.

A másik véglet a Putnoki járás, ahol tízezer lakosra mindössze 1,1 ATM jut - az egész járásban csak 2 ilyen eszköz működik -, de a rétsági járásban is csak 1,2 ez a szám, a csengeri járásban pedig 1,4. A regionális ellátottság különbségei még akkor is nagyjából ötszörösek voltak, miután a cég levonta a főváros és a két legellátottabb járás adatait.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek