414.65 Ft

394.45 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Magyarok kedvenc gyorsétele: Tényleg az van benne, amit gondolunk?

10perc.hu
2024. 11. 27.
Magyarok kedvenc gyorsétele: Tényleg az van benne, amit gondolunk?

Egy friss vizsgálat ismét rámutatott a népszerű gyorsétel, a döner kebab problémáira, amelyet Magyarországon is szívesen fogyasztanak.

Hirdetés

A Törökországból származó étel Európában hatalmas népszerűségnek örvend, eladásai éves szinten több mint 3,5 millió eurós bevételt termelnek, különösen Németországban, ahol a napi adagok száma meghaladja a kétmilliót - tette közzé a Dívány.

A kebab hústartalmát azonban nem minden esetben tüntetik fel helyesen az árusítóknál – derült ki a lengyelországi Wrocławi Környezet- és Élettudományi Egyetem tanulmányából. A kutatók 35 kebabhús genetikai elemzését végezték el, és csak 28 százalékuk tartalmazta pontosan azt a húst, amit a vásárlók feltételeztek.

A kutatás szerint gyakran előfordul, hogy drágább húsfajtákat olcsóbbakkal helyettesítenek, mindezt úgy, hogy ezt nem jelzik a vásárlóknak.
„Az állítólagos báránykebabok nagy része például csirke- és/vagy marhahúsból készült, és egyáltalán nem tartalmazott bárányhúst. Három mintában ráadásul sertéshúst is találtak, ami igen aggasztó lehet azok számára, akik vallási vagy kulturális okból kerülik fogyasztását” – áll a Dívány cikkében.

Pozitívumként említik, hogy a csirkés kebabok többsége megfelelő volt, bár egy esetben marhahúst is találtak bennük. Bár a tanulmány lengyelországi és németországi mintákra korlátozódott, hasonló problémák korábban más országokban végzett vizsgálatokban is előkerültek.

Magyarországi vizsgálatok

A Tudatos Vásárlók Egyesülete korábban a budapesti gyrosok foszfáttartalmát vizsgálta. A tíz termékből kettő nem tartalmazott hozzáadott foszfátot, hatban kis mennyiségben volt jelen, míg kettőnél magasabb koncentrációt találtak. Ennek ellenére az adalékanyag szintje még a legrosszabb esetekben is alatta maradt az EU által megengedett határértékeknek.

Fontos kiemelni, hogy a vizsgálatok eredményei főként a gyorsételként kínált, forgónyárson készülő kebabra vonatkoztak. Az autentikus éttermekből származó kebabhúsok gyakran kiváló minőségűek, így az eredmények nem általánosíthatók ezekre az ételekre.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek