Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Csökken az alkoholfogyasztás Magyarországon

10perc.hu
2024. 10. 08.
Csökken az alkoholfogyasztás Magyarországon

Magyarországon az alkoholizmus továbbra is népbetegség, ám az elmúlt években mégis csökkent az alkoholfogyasztás.

Bár az emberek költései az alkoholos italokra növekedtek, ennek mértéke elmarad az italok inflációjához képest, így a valós forgalom csökkenést mutat. Ezt az is jelzi, hogy kevesebb ital után fizetik meg a jövedéki adót - tette közzé a Portfolio.

A magyarok 2024 júliusáig tartó 12 hónapban több mint 550 milliárd forintot költöttek alkoholos italokra. Az év végi ünnepek alatt szokásosan több ital fogy, míg január és március között csökken a fogyasztás. A költések mérsékelt növekedése azonban továbbra sem éri el a szeszes italok inflációs rátáját, különösen a 2023-ban tapasztalt áremelkedések idején.

A sörfogyasztás például csökkenő trendet mutat. A Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint elsősorban az importsörök iránti kereslet esett vissza, míg a hazai sörök és a prémium italok iránti érdeklődés növekedett. A NAV adatai alapján a jövedéki adót fizetett sör mennyisége is folyamatosan csökken.

A pálinka forgalma stabilabb képet mutat, de a 2020-ban bevezetett otthoni főzés adómentessége továbbra is hatással van a piaci adatokra. A borok esetében a csendes borok mennyisége változó, de 10-11 millió liter évente, míg a habzóborok mennyisége egyértelműen csökken.

Bár az alkoholtartalmú italok fogyasztása általában csökkenést mutat, a fogyasztói szokások változása és a jövedelmek alakulása is befolyásolhatja a piacot. A KSH adatai szerint a kocsmakultúra visszaszorulása is hozzájárult az italüzletek számának csökkenéséhez. Ennek ellenére Magyarországon továbbra is sokan számítanak nagyivónak, különösen a férfiak körében, akik átlagosan több mint kétszer annyi szeszes italt fogyasztanak, mint a nők.

További cikkek