Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Így segíthetünk a hidegben a fecskéken

10perc.hu
2024. 09. 17.
Így segíthetünk a hidegben a fecskéken

A hideg, csapadékos időjárás különösen nagy kihívást jelent a fecskék számára, mivel táplálékukat jelentő rovarok eltűnnek, ami éhezést és tömeges pusztulást okozhat.

A fecskék különösen érzékenyek a hosszabb ideig tartó hideg és csapadékos időjárásra. Ekkor a repülő rovarok, amelyek az egyetlen táplálékforrásukat jelentik, eltűnnek, így a madarak éhezésnek vannak kitéve, és három-négy nap után tömegesen pusztulhatnak el. Az épületek közelében, például garázsokban vagy melléképületekben való tartózkodás jelentős segítséget nyújthat a fecskéknek, mivel meleg menedéket biztosítanak számukra. Bár az egyszerre bajba kerülő fecskék ezreit nehéz etetni, egy-két fészek esetében a segítségnyújtás még lehetséges – közölte a Greendex.

Az épületek, például garázsok, melléképületek vagy lépcsőházak megnyitása valódi segítséget jelenthet a fecskék számára, különösen tartós eső esetén. Éjszakára ezeket a helyeket nyugodtan bezárhatjuk a madarak számára. A fecskék így melegben vészelhetik át a rossz időt, ami akár egy-két nappal is meghosszabbíthatja a túlélési esélyeiket. Amint az eső eláll, nyissuk ki az ajtókat, hogy a madarak visszatérhessenek a vadászathoz. Ezzel a módszerrel akár madarak ezreinek is hathatós segítséget nyújthatunk.

A hideg, csapadékos idő és táplálékhiány jelentős károkat okozott a vonulásra készülő fecskék számában. A Magyar Madártani Egyesület útmutatást ad arra vonatkozóan, hogyan segíthetjük át a legyengült fecskéket ezen a nehéz időszakon. Ha észrevesszük, hogy a költési időszakban a szülők nem etetnek, felkínálhatunk táplálékfalatkákat a fészekben ülő fiókáknak. Ha a fiókák nem kérik az eleséget, és ki tudjuk venni őket a fészekből, a kedvezőtlen időjárás végéig dobozban, kézből etethetjük őket. Amint az időjárás javul, tegyük vissza a fiókákat a fészekbe, és hagyjuk abba az etetést, mivel a szülők visszaveszik azt. A sarlósfecskék, amelyek a világ legszélsőségesebb repülő életmódját folytatják, rossz időben egy-másfél nap éhezést követően elsőként hullanak a talajra. Hosszú szárnyaik, nagy testméretük és rövid lábaik miatt nem tudnak önállóan visszarepülni.

Több napos hideg és csapadékos idő esetén az öreg madarak is éhezhetnek, ezért energiaveszteségük csökkentése érdekében szorosan összebújnak az eresz alatt vagy épületpárkányokon üldögélnek. Régebben a kivilágított istállók melegedőként és táplálékforrásként szolgáltak számukra. Ha a felnőtt madarak ilyen gyülekezését tapasztaljuk, próbálkozhatunk etetésükkel. Élő lisztkukacokat és apróra vágott egyéb táplálékot tehetünk ki az eresz alatt vagy az épület meleg helyiségeiben. Mivel a fecskék repülő rovarokra vadásznak, a nem mozgó táplálékot nem biztos, hogy felismerik, ezért érdemes lisztkukacokat is adni.

Ha a kifejlett fecskék annyira legyengültek, hogy kézzel megfoghatók, őket is hasonló módon etethetjük a lakás melegében, dobozban tartva, amíg az időjárás kedvezőbbé válik.

A néhány évtizeddel ezelőtti állapotokhoz képest a fecskéknek sokkal nehezebb dolguk van a hideg időjárás esetén, mivel a háztáji állattartás megszűnésével és az istállók eltűnésével kevesebb meleg menedék és táplálékforrás áll rendelkezésükre.

További cikkek