Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Új eljárást fedeztek fel a műanyagok újrahasznosítására a Berkeley Egyetemen

10perc.hu
2024. 09. 14.
Új eljárást fedeztek fel a műanyagok újrahasznosítására a Berkeley Egyetemen

A Berkeley Egyetem új eljárása a polietilén és polipropilén műanyagok teljes újrahasznosítását teszi lehetővé, forradalmasítva a műanyagkezelést.

A Berkeley Egyetem vegyészei új eljárást fejlesztettek ki, amely forradalmasíthatja a műanyagok újrahasznosítását. Az általuk kidolgozott módszer lehetővé teszi a szénalapú molekulák hosszú láncaiból álló műanyagok alapegységeikre bontását és újbóli műanyaggá alakítását - közölte az Index.

A műanyagok környezeti hatása közismert: természetes úton nem bomlanak le, hanem felhalmozódnak, mikroműanyag részecskékké szétesve mérgezik az élővilágot. Az eddigi megoldások, mint a szelektív hulladékgyűjtés és újrafeldolgozás, nem bizonyultak elég hatékonynak. Az új módszer azonban teljes mértékben újrahasznosíthatóvá teszi a műanyagokat, ami a jövőben lehetővé teheti a hulladék alapú körforgásos gazdaság megvalósulását.

A Berkeley mérnökei által kifejlesztett eljárás a polietilén és polipropilén – azaz PE és PP – újrahasznosítására specializálódik. Ezek a poliolefinek alkotják a jelenlegi műanyag hulladék kétharmadát, és nagy részüket szemétlerakókban vagy a tengerekben találjuk. John Hartwig vegyészprofesszor és diákja, Richard RJ Conk olcsó, nem oldódó katalizátorokat alkalmaznak, amelyek hatékonyan feldarabolják a poliolefin láncokat.

Az új módszerben alkalmazott katalizátorok, mint a nátriumos alumínium-oxid és szilícium-oxid-volfrám, képesek 90 százalékos hatásfokkal alakítani a polietilén-polipropilén keveréket gáz halmazállapotú propilénné és izobuténné. A katalizátorok folyamatosan használhatóak és könnyen integrálhatóak ipari léptékű folyamatokba. A kutatók hozzátették, hogy az újrahasznosítás során a különböző műanyagtípusok szétválasztása már megoldott, bár a PET és PVC jelenthetnek problémát a hatékonyság szempontjából.


További cikkek