Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Zöld forradalom a zeneiparban: egyre több előadó áll ki a fenntarthatóságért

10perc.hu
2024. 09. 07.
Zöld forradalom a zeneiparban: egyre több előadó áll ki a fenntarthatóságért

A zeneiparban egyre több zenekar és előadó tesz lépéseket a fenntarthatóságért, újrahasznosítással, zöld technológiákkal és klímavédelmi kezdeményezésekkel.

A klímaváltozás kihívásai a zeneipart is elérték, ahol egyre több zenekar és előadó tesz konkrét lépéseket ökológiai lábnyomuk csökkentése érdekében. Robert Del Naja, a Massive Attack frontembere szerint eljött az idő, hogy a zeneipar konkrét intézkedéseket tegyen, és megmutassa, hogy a fenntarthatóság nem csupán üres ígéret. A Massive Attack „Act 1.5” fesztiválja Bristolban például teljes egészében megújuló energiára épül, és olyan innovációkat alkalmaz, mint a újratölthető akkumulátorok és a kizárólag növényi alapú étkezési lehetőségek - közölte a Népszava.

Nem a Massive Attack az egyetlen, amely előrelépéseket tesz a fenntarthatóság terén. A Coldplay turnéján kinetikus padlók és napelemek segítették az energiaigény fedezését, miközben minden eladott jegy után egy fát ültetnek, amely eddig több mint 5 millió palánta telepítéséhez vezetett. Billie Eilish szintén szerepet vállalt a környezetvédelemben, együttműködve a Reverb szervezettel, amely segít a koncertek és turnék környezeti terhelésének csökkentésében.

A The 1975 is a fenntarthatóság híve, hiszen turnéikon növényi olajat használnak az üzemanyagként, amely jelentősen csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, míg a Radiohead már 2008 óta dolgozik azon, hogy minimalizálja ökológiai lábnyomát, például LED-es világítással takarítanak meg energiát.

Az iparág azonban még mindig komoly kihívásokkal néz szembe. Egy stadionkoncert körülbelül 500 tonna szén-dioxidot bocsát ki, amiben jelentős szerepet játszik a rajongók utazása. Egyes hírességeket gyakran éles kritika ér, mint például Taylor Swiftet, akinek magángép-használata komoly közfelháborodást váltott ki: repülőgépe 2022-ben 170 alkalommal szállt fel, összesen 8294 tonna szén-dioxidot kibocsátva.

A zeneiparban több kezdeményezés is elindult a fenntarthatóság érdekében. A The Climate Gig és a Music Declares Emergency kampányok mellett a Live Nation is célul tűzte ki, hogy 2030-ra 50%-kal csökkenti üvegházhatású gázkibocsátását.

Főkép forrása:
Richard Humphrey/Wikimedia Commons

További cikkek