Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Lassan halad a globális alkoholfogyasztás mérséklése a WHO szerint

10perc.hu
2024. 06. 26.
Lassan halad a globális alkoholfogyasztás mérséklése a WHO szerint

Nem sikerült elérni az alkoholfogyasztás mérséklésére kitűzött célokat a WHO szerint.

A WHO által ismertetett jelentés szerint a globális alkoholfogyasztás csökkent, de nem elég gyorsan ahhoz, hogy elérje a kitűzött célokat. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete eredetileg azt tervezte, hogy 2030-ra a 2010-es szinthez képest ötödével mérséklik az alkoholfogyasztást, azonban ez a cél most elérhetetlennek tűnik - közölte a 24.hu.

A WHO adatai szerint az egy főre eső globális alkoholfogyasztás mennyisége a 2010-es 5,7 literről 2019-re mindössze 5,5 liter tiszta szeszre csökkent.

A jelentésből kiderül, hogy 2019-ben az egy főre jutó alkoholfogyasztás legmagasabb értékeit Európában (9,2 liter) és Amerikában (7,5 liter) mérték. Bár Európában csökkenést figyeltek meg, Délkelet-Ázsiában növekedett az alkoholfogyasztás. A WHO adatai szerint 2019-ben az alkoholfogyasztás következtében világszerte 2,6 millió ember halt meg, ami a teljes halálozás 4,7 százaléka. Ezen kívül 209 millió ember szenvedett alkoholfüggőségben, és további 200 millió ember esetében problémás mértékű volt az alkoholfogyasztás.

Különösen aggasztó a fiatalok alkoholfogyasztása: a 20-39 éves korosztályban az alkohollal összefüggő halálesetek aránya 13 százalék volt. Az Egészségügyi Világszervezet felszólította az országokat, hogy intenzívebben lépjenek fel az alkoholfogyasztás mérséklése érdekében, többek között reklámtilalmak, értékesítési korlátozások és adóemelések révén.




Hirdetés

További cikkek