Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

40 éve nem látott ragadozó bogár jelent meg Magyarországon

10perc.hu
2024. 06. 16.
40 éve nem látott ragadozó bogár jelent meg Magyarországon

Az Őrségi Nemzeti Parkban hosszú évtizedek után újra felfedeztek egy ritka és rejtélyes bogárfajt, amelyről már szinte mindenki azt hitte, hogy örökre eltűnt.

40 év után újra előkerült a dunántúli vízifutrinka az Őrségben. Ez a ritka, éjszakai ragadozó bogárfaj, amelyet évtizedek óta eltűntnek vélték, most újra felbukkant a szakemberek bogárcsapdáiban. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága számolt be a felfedezésről, amely jelentős előrelépést jelent a terület biodiverzitásának megőrzésében.

A dunántúli vízifutrinka nagytermetű, 3-3,5 cm-es bogár, amely éjszakai ragadozó életmódot folytat. Élőhelye a lassú folyású patakok mentén található, ahol a felszínig nedves talajú égerligetekben érzi jól magát. E különleges környezet teszi lehetővé a faj fennmaradását és szaporodását.

Forrás: Creative Commons/Siga

A futóbogarak családjába tartozó dunántúli vízifutrinka fokozottan védett fajnak számít, természetvédelmi értéke 100.000 forint. 

Magyarországon elsősorban a nyugati határ mentén és a Bakonyban találkozhatunk vele. A mostani felfedezés igazolja, hogy az Őrség és a Kőszegi-hegység továbbra is fontos élőhelyet biztosít e ritka bogár számára.

A bogár jelenlétét talajszintbe süllyesztett pohárcsapdák segítségével sikerült kimutatni. Az Őrségi Nemzeti Park különböző területein, mint például Szentgotthárd, Magyarlak, Csörötnek, Szőce és Magyarszombatfa, valamint a Kőszegi-hegységben is sikerült néhány példányt találni. Ez a felfedezés reményt ad arra, hogy a dunántúli vízifutrinka populációja újra erősödhet, és továbbra is részese maradhat az Őrség gazdag ökológiai rendszerének.

Ez a felfedezés nemcsak a faj védelme szempontjából fontos, hanem ráirányítja a figyelmet az Őrség és környéke ökológiai jelentőségére is. A természetvédelmi erőfeszítések eredményeként a dunántúli vízifutrinka visszatérése bizonyítja, hogy megfelelő környezetvédelmi intézkedésekkel és kutatással sikeresen megőrizhetők és visszatelepíthetők a ritka és veszélyeztetett fajok.

Forrás: Creative Commons/Siga

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának közleménye szerint folytatódnak a kutatások és a védelmi intézkedések, hogy biztosítsák ennek a különleges bogárfajnak a fennmaradását.

Főkép forrása:
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook oldal

Hirdetés

További cikkek