Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Az ENSZ vezetője szerint a világ az „éghajlati pokol felé vezető úton” van

10perc.hu
2024. 06. 05.
Az ENSZ vezetője szerint a világ az „éghajlati pokol felé vezető úton” van

A vezető szerint "orosz rulettet játszunk a bolygónkkal".

A Copernicus, az Európai Unió éghajlat-megfigyelő szolgálatának új adatai szerint a világ 12 egymást követő hónapban példátlan hőséget élt át, ami súlyos figyelmeztetés az éghajlatváltozásra. Az ENSZ főtitkára, António Guterres szerint a bolygó most egy „sokkoló” új mérföldkőhöz érkezett, és ha nem csökkentjük a fosszilis tüzelőanyagok szennyezését, a legmelegebb hónapok sorozata „viszonylag hidegként fog emlékezetes maradni” - közölte a CNN.

A Copernicus adatai szerint 2023 júniusa és 2024 májusa között minden hónap a legmelegebb volt a feljegyzések szerint. Carlo Buontempo, a Copernicus igazgatója szerint a 12 hónapos hőségsorozat „sokkoló, de nem meglepő”, és figyelmeztetett, hogy a helyzet tovább romolhat.

 Guterres New Yorkban tartott beszédében a fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatokat „az éghajlati káosz keresztapjaiként” emlegette, és felszólította az országokat, hogy tiltsák be ezek reklámozását. Guterres sürgette a világ vezetőit, hogy gyorsan cselekedjenek az éghajlati válság kezelése érdekében, különben veszélyes fordulópontokkal kell szembenézniük. „Orosz rulettet játszunk a bolygónkkal” – mondta. A Copernicus szerint 2023 júliusa óta minden hónap legalább 1,5 fokkal melegebb volt az iparosodás előtti hőmérséklethez képest. Az elmúlt 12 hónap globális átlaghőmérséklete 1,63 fokkal haladta meg ezeket az értékeket.

A 2015-ös párizsi megállapodás célja, hogy a globális felmelegedést 1,5 fokra korlátozzák az iparosodás előtti szinthez képest. Bár ez a cél évtizedekre vonatkozik, a mostani túllépés riasztó jel. Richard Allan, a brit Readingi Egyetem klímaprofesszora szerint „ez az előjele annak, hogy egyre veszélyesebb éghajlati hatások vannak közel a láthatáron”.

Az Egyesült Államok nyugati részén az idei nyár első hőhulláma zajlik, a hőmérséklet a három számjegyű tartományba emelkedett (Fahrenheitban értve). A példátlan hőség azonban már tavasszal is halál és pusztítás nyomát hagyta szerte a bolygón. Indiában a hőmérséklet 50 Celsius-fok (122 Fahrenheit) felé emelkedett, haláleseteket és iskolabezárásokat okozva Délkelet-Ázsiában, és Mexikóban az üvöltőmajmok holtan hullottak le a fákról a forróság miatt. A forró levegő és az óceánok hevesebb esőzéseket és pusztító viharokat idéznek elő, amelyek az Egyesült Államokat, Brazíliát, Kenyát és az Egyesült Arab Emírségeket sújtották.




Hirdetés

További cikkek