Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Egyre gyorsabban olvad az "ítéletnapi gleccser"

10perc.hu
2024. 05. 23.
Egyre gyorsabban olvad az "ítéletnapi gleccser"

A Föld legszélesebb gleccserjéről egyre több információ kerül napvilágra.

A "ítéletnapi gleccser" néven ismert hatalmas gleccser gyors destabilizációja miatt heves jégolvadáson megy keresztül, ami a tudósok szerint átrajzolhatja a tengerszint-emelkedés előrejelzéseit - közölte a CBS.

Egy új tanulmány szerint a Kaliforniai Egyetem (Irvine) glaciológusai felfedezték, hogy meleg, nagy nyomású óceánvíz szivárog be Nyugat-Antarktisz Thwaites-gleccsere alá, ami még sebezhetőbbé teszi az olvadással szemben, mint korábban gondolták

A gleccser körülbelül 130 kilométer széles, ezzel a legszélesebb a Földön. Annyi jeget tartalmaz, hogy ha teljesen összeomlana, egymaga több mint 60 centiméterrel emelhetné meg a globális tengerszintet, amiért kapta az "ítéletnapi gleccser" nevet is az International Thwaites Glacier Collaboration szerint.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent eredmények alapján a tudósok a tavaly március és június között gyűjtött adatokat használták fel. Korábban nehéz volt "megérteni, mi történik" a korlátozott, szórványos adatok miatt – mondta Eric Rignot, a Kaliforniai Egyetem professzora és a tanulmány vezető szerzője. A műholdak segítségével azonban jobban megfigyelhették a történéseket. "Látjuk, ahogy a tengervíz beáramlik dagálykor, visszahúzódik, és néha tovább halad a gleccser alá, ahol csapdába esik" – mondta Rignot. A tengervíz a jégtakaró alján ütközik a gleccserrel, átfolyik csatornákon, és üregekben gyűlik össze, "elegendő nyomást létrehozva a jégtakaró megemeléséhez". Rignot hozzátette: "Vannak helyek, ahol a víz majdnem olyan nyomáson van, mint a fölötte lévő jég, így csak egy kis plusz nyomás szükséges a jég megemeléséhez. A víz annyira össze van szorítva, hogy több mint fél mérföldnyi jeget emel fel."

A globális hőmérséklet emelkedése miatt az óceáni áramlatok melegebb vizet szállítanak Antarktisz partjaihoz, ami sósabb és alacsonyabb fagyáspontú. Ez a különbség vezetett ahhoz, amit a kutatók heves olvadásként írnak le.

"Thwaites a leginstabilabb hely az Antarktiszon" – mondta Christine Dow, a tanulmány társszerzője, aki a tengerszint-emelkedést 60 centiméterre, azaz körülbelül 23,6 hüvelykre becsüli. "Az aggodalom az, hogy alábecsüljük a gleccser változásának sebességét, ami pusztító lenne a part menti közösségek számára világszerte."

Dow hozzátette, hogy még nincs elég információ annak megállapítására, mennyi idő van hátra a sósvíz beáramlásának "visszafordíthatatlanná" válásáig, de a kutatók remélik, hogy az új információk javítják a meglévő modelleket, és jobb előrejelzéseket tesznek lehetővé "évtizedekre a századok helyett".

"Ez a munka segíteni fog az embereknek alkalmazkodni a változó óceáni szintekhez, valamint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére összpontosítva megelőzni a legrosszabb forgatókönyvet."


 


Főkép forrása:
Stuart Rankin/Flickr

További cikkek