386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Halállal is fenyeget a Magyarországon megjelent tigrisszúnyog

10perc.hu
2024. 04. 30.
Halállal is fenyeget a Magyarországon megjelent tigrisszúnyog

A tigrisszúnyog terjedésével egyre nő a dengue-láz hazai megjelenésének kockázata.

A dengue-láz, az általa okozott csonttörő fájdalom és az ázsiai tigrisszúnyog terjedése egyre inkább komoly fenyegetést jelent Magyarország számára. Dr. Péterfi Zoltán infektológus elárulta a 24.hu-nak a betegség hazai elterjedésének kockázatait, következményeit és az ellenük való védekezés lehetőségeit, melyet összefoglaltunk.

Dengue-láz: A veszélyek és a tigrisszúnyogok terjedése

A dengue-lázat hasonló nevű vírusok okozzák, amelyek emberről emberre nem terjednek, de szükség van közvetítő, úgynevezett vektorfajokra, mint például az Aedes nembe tartozó szúnyogok. Hazánkban már stabilan megtelepedett az ázsiai tigrisszúnyog, ami kiváló hordozója ennek a veszélyes kórokozónak.

A vírus a szúnyog gyomrába jutva képes elszaporodni és következő szúrásakor átadni a betegséget egy újabb gazdának, vagyis az emberi testet gyakorlatilag élő közlekedési eszközként használja.

A betegség lefolyása és veszélyei

A betegség első jelei általában magas lázzal, fejfájással és különböző testi fájdalmakkal jelentkeznek. A dengue-láz második hete azonban már súlyosabb tüneteket okozhat, például vérzéses lázat és akár sokk-szindrómát is.

A betegség súlyos esetben belső vérzésekhez, szívizomgyulladáshoz és akár halálhoz is vezethet. 

A kezelés főként a tünetek enyhítésére és a folyadékpótlásra irányul, mivel célzott gyógymód nem áll rendelkezésre.

Védekezés és óvintézkedések

Bár a dengue ellen jelenleg nincs hatékony vakcina, az egyéneknek lehetősége van a szúnyogok elleni védekezésre. A legfontosabb, hogy meg kell szüntetni a szúnyogok tenyészhelyeit, például rendszeresen érdemes kiüríteni a vödröket, talicskákat és más tárgyakat, amelyekben felgyülemlett esővíz lehet.

Főkép forrása:
Creative Commons/Susan Ellis

További cikkek