392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Légszennyezés: Magyarország is érintett a WHO jelentésben

10perc.hu
2024. 03. 19.
Légszennyezés: Magyarország is érintett a WHO jelentésben

A jelentésből kiderült, csak 7 ország levegője felel meg a WHO szigorú szabványainak.

A kutatások szerint a világban mindössze hét ország levegőminősége éri el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szigorú szabványait. A légszennyezés továbbra is súlyos globális egészségügyi katasztrófa, évente 7 millió ember halálát okozza - írja a The Guardian.

Egy új jelentés aggasztó képet fest a levegőminőségről a világon. A 134 vizsgált országból és régióból csak 7 – Ausztrália, Észtország, Finnország, Grenada, Izland, Mauritius és Új-Zéland – teljesíti a WHO PM2,5-re vonatkozó határértékét. Ez a mikroszkopikus méretű koromszem belélegezve súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

A legszennyezettebb országok Pakisztán, India, Tádzsikisztán és Burkina Faso. A gazdagabb országok sem mentesek a problémától: Kanadában a 2021-es erdőtüzek miatt romlott a levegőminőség, Kínában pedig a gazdasági fellendülés rontott a helyzeten.

A légszennyezés évente 7 millió ember halálát okozza, és ez a teher leginkább a fejlődő országokra nehezedik. A városokban a helyzet még rosszabb: a világ legszennyezettebb városi területe tavaly az indiai Begusarai volt.

A WHO 2021-ben szigorította a PM2,5-re vonatkozó irányelvét, de amerikai tudósok kutatása szerint a légszennyezésnek nincs biztonságos szintje.

Szükség van a városok átalakítására, a tiszta energiaforrások használatára és a légszennyezés jobb ellenőrzésére a probléma megoldása érdekében.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek