392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A kutyák simogatása boldoggá tesz, állítja egy tanulmány

10perc.hu
2024. 03. 17.
A kutyák simogatása boldoggá tesz, állítja egy tanulmány

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a kutyákkal töltött minőségi idő jelentősen csökkentheti a stresszt, a szorongást és a depressziót. A kutatók 30 ember agyi aktivitását vizsgálták, miközben egy kutyával játszottak, etették és simogatták őket. Az eredmények azt mutatták, hogy ezek a tevékenységek fokozott relaxációt, érzelmi stabilitást, koncentrációt és kreativitást eredményeztek.

A dél-koreai Konkuk Egyetem kutatói 30 ember agyi aktivitását vizsgálták elektroencefalográffal (EEG), miközben egy négyéves uszkárral foglalkoztak. A résztvevők a kutyával való játék, etetés, simogatás, sétáltatás és masszírozás mellett fényképezték és ölelgették is - írja a Sky News.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kutyával való játék és sétáltatás során az EEG alfa-agyhullámokat észlelt, ami a ellazult ébrenlét állapotát tükrözi. Az uszkár simogatása és masszírozása a béta agyhullámok növekedését eredményezte, ami fokozott koncentrációval jár.

A tanulmány szerzői megállapították, hogy a kutyákkal való interakciók "erősebb relaxációt, érzelmi stabilitást, figyelmet, koncentrációt és kreativitást aktiválhatnak azáltal, hogy elősegítik a fokozott agyi aktivitást."

Dr. Jacqueline Boyd, a Nottingham Trent Egyetem állattudományi vezető oktatója a tanulmányt kommentálva elmondta, hogy az eredmények "valószínűleg nem okoznak meglepetést a kutyatartóknak".

"Az ember agyi aktivitásának kvantitatív mérése a kutyákkal való különböző típusú közvetlen interakciók során tovább javítja az ember-kutya kapcsolat megértését" - mondta.

Dr. Boyd ugyanakkor óvatosságra intett az eredmények általánosítását illetően, rámutatva, hogy a vizsgálat résztvevői valószínűleg már eleve kedvelték a kutyákat.

"Azonban a kutyák interakciói során mért fiziológiai válaszok jelentései arra utalnak, hogy az ember-kutya interakciók biológiai alapjai bizonyos konzisztenciát mutatnak, ami előnyös lehet a terápiás találkozások során."

Korábban megírtuk, hogy milyen költségei vannak Magyarországon a kutyatartásnak.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek