391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Noha most tetőzik a járvány, csak kevesek kiváltsága a teljes táppénz

10perc.hu
2023. 03. 04.
Noha most tetőzik a járvány, csak kevesek kiváltsága a teljes táppénz

A betegségek anyagilag is megterhelik a munkavállalókat, hiszen néhány táppénzes nap 30-50 százalékos fizetéskiesést is jelenthet.

Még mindig egyre nő az orvoshoz forduló betegek száma és nem úgy tűnik, hogy egyhamar megszabadulunk a járványtól. Ez a negyedik olyan járványszezon, amelyben főszerepet játszik az influenza mellett a koronavírus is, idén pedig az RSV is ráerősít erre. A tetőzés február-március táján következett be – írta meg a Pénzcentrum.

2023. 8. hetében az országban 295 600 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 65 300 influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatója szerint.

A táppénzes adatok pedig mindig ősszel kezdenek emelkedést mutatni, aztán év elején visszaesik a "betegszám", de többnyire május táján ismét van egy-egy kiugróbb időszak. Bár 2022 őszén és decemberében is volt látható kiugrás a táppénzes adatokban, messze nem olyan mértékű, mint 2021-ben és 2020-ban.


A tetőzés február-március táján következett be, egyre többen fordulnak orvoshoz     Fotó: Pixabay


A táppénzesek napi átlagos létszáma a korábbi években úgy alakult, hogy az évkezdetén viszonylag kevesen voltak táppénzen, majd május környékére némileg nőtt a számuk. A nyár csökkenést, az ősz mindig emelkedést hozott, október és november hónapokban volt jellemzően a legmagasabb a táppénzen lévők létszáma. 2023-as év elején sem voltak kiugróan sokan táppénzen januárban és februárban, inkább tavasszal lesz némi emelkedés.

Még mielőtt táppénzre íratnák ki magukat a dolgozók, van jellemzően 15 nap betegszabadságuk is. Sokan lehettek úgy távol a munkától táppénzen, hogy pozitív lett a covid-tesztjük, és hiába voltak tünetmentesek, nem tudtak így bemenni dolgozni.

Így év végére amikor a szabadnapok már elfogytak, sok dolgozónak nem volt választása: táppénzre kellett mennie. Ez pedig nemcsak egészségügyi problémát jelentett, hanem anyagilag is megterhelte a munkavállalókat: néhány táppénzes nap 30-50 százalékos fizetéskiesést is jelenthet.


Sokan megpróbálják a munkahelyen kihúzni a betegséget, nehogy csökkenjen a bevételük     Fotó: Freepik


2023-ban azonban már egy jóval kiszámíthatóbb évre készülhetünk az eddigi adataink alapján. A jelenlegi statisztikák azt mutatják, hogy leginkább a gyermekek és fiatal felnőttek körében terjednek a vírusok, iskolákból, óvodákból jelentettek halmozódást. Ha pedig a kisgyermek lebetegszik, valamelyik szülő kénytelen otthon maradni, esetleg el is kaphatja a fertőzést, betegen pedig ő sem tud dolgozni.

Az 1 évesnél idősebb, de 3 évesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként a szülőnek 84 naptári nap gyermekápolási táppénz folyósítható. A 3 évesnél idősebb, de 6 évesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként a szülőnek 42 (egyedülállóknak 84) naptári nap a gyermekápolási táppénz.

A 6 évesnél idősebb, de 12 évesnél fiatalabb gyermekek esetén a szülőnek 14, (egyedülállóknak 28) naptári nap gyermekápolási táppénz folyósítható gyermekenként. A gyermekápolási táppénz összege a táppénzzel megegyező: 730 nap folyamatosan biztosításban töltött idő felett az átlagkereset 60%-a, alatta és kórházi tartózkodás esetén 50%-a. A betegszabadság viszont a távolléti díj 70%-a.


Ha pedig a kisgyermek lebetegszik, valamelyik szülő kénytelen otthon maradni    Fotó: Pixabay


A táppénz egy bérjellegű, nem önálló tevékenységből származó jövedelem, mértéke is alacsonyabb, mint a betegszabadságé. Összege a napi átlagkereset 50-60 százaléka. 60 százalékos táppénz jár, a legalább két éve folyamatos volt a társadalombiztosítási ideje, valakinek és nem szorul kórházi ápolásra. Ellenkező esetekben csak 50 százalék jár.

Egyes esetekben 90-100 százalékos táppénz is járhat. Ha munkavégzés közben ér valakit közlekedési baleset, 90 százalékos, ha munkavégzés közben más balesetét, üzemi balesetet szenved valaki, vagy foglalkoztatási megbetegedéstől szenved, akkor 100 százalékos táppénzt kaphat.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Járvány

További cikkek