388.98 Ft

363.60 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Megtakarítanál 45 ezer forintot az élelmiszereken? Mutatjuk, mit tegyél

10perc.hu
2023. 02. 21.
Megtakarítanál 45 ezer forintot az élelmiszereken? Mutatjuk, mit tegyél

A háziasszonyok nagy kedvence lehet a vákuumcsomagolás, aminek segítségével a felvágottak tárolási ideje akár 2-4 napról 2-5 hétre, a kemény sajtóké pedig 2-3 hétről 4-10 hétre is növelhető.

A legfrissebb kutatások szerint egy átlagos hazai háztartásban fejenként évente 65 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik. Ez nagyjából 45 ezer forint egy főre jutó veszteség éves szinten. A pazarlás főbb okai között szerepel a tudatosság hiánya, a túl sok élelmiszer vásárlása és elkészítése, valamint a rossz hűtési szokások is. Ráadásul hamar meg is romlanak.

Az élelmiszerek megromlásáért az azokban lejátszódó káros oxidációs folyamatok a felelősek. A teljesség igénye nélkül a zsírok oxidációja, a vitamintartalom csökkenése, az aminosavak lebomlása vagy az illóolajok és festékanyagok károsodása mind a táp- és élvezeti érték csökkenéséhez vezethet. De van megoldás!

A vákuumcsomagolás napjaink egyik legmodernebb frissen tartási eljárása, nemcsak a profi séfek körében, hanem a háztartásokban is. Az élelmiszeriparon belül leginkább a húsok, húskészítmények, baromfitermékek, a tejtermékek közül a sajtok és a tejpor, őrölt kávé, valamint töltött, nyers tésztafélék tárolására alkalmas.


Az élelmiszerek hűtött, 0 és +4 C közötti tárolása javasolt      Fotó: Pixabay


A technológiának köszönhetően alapanyagtól és összetételtől függően a nyers vörös húsoké 2-4 napról akár 5-8 napra, a nyers könnyű baromfiké 4-7 napról akár 16-21 napra, a kolbászoké, felvágottaké 2-4 napról akár 2-5 hétre, a kemény sajtoké 2-3 hétről akár 4-10 hétre, a friss tésztáké pedig 1-2 hétről akár 3-4 hétre is emelkedhet.

Magyar Kálmán, az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. ügyvezetője a 10perc.hu kérdésére elárulta, az oxigénmentes környezet meggátolja a termékek romlását. Az oxidációs reakciók sebessége a hőmérséklettől is függ, a vákuumcsomagolt élelmiszerek hűtött, 0 és +4 C közötti tárolása javasolt.



Főkép forrása:
AMCO

További cikkek