Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Mire figyeljünk a toalett használatakor?

10perc.hu
2021. 01. 04.
Mire figyeljünk a toalett használatakor?

A mosdónk és vécénk rendszeres takarítása alapvető dolog, amire a legtöbben komoly gondot fordítanak, de még ezzel együtt is sok kórokozót továbbíthatunk ebből a helyiségből.

Általában a mellékhelyiséget tartjuk a lakás legkoszosabb részének, így aztán takarításkor ez a tér mindig kiemelt figyelmet kap. Csakhogy a frissen kisikált vécécsésze vagy éppen mosdókagyló csak részei az egyenletnek, mert a fürdőszobai felületek megtisztításával egyenértékűen fontos a kézhigiénia.

Aki például a vécén ülve szereti nézegetni a telefonján a közösségi oldalakat, jobb, ha leszokik erről. A HáziPatika szerint ugyanis a levegőbe belekerül számos kórokozó is, amelyek aztán a telefonunk felszínén kiutaznak a mosdóból a lakás többi helyiségébe, és a kezünkre is rákerülnek.



Az alapos kézmosás szükségességét sem véletlenül hangsúlyozzák olyan sokat a szakértők, hiszen ez a leghatékonyabb és legolcsóbb módja annak, hogy számos betegség terjedését megelőzhessük. Aki viszont nem elég alapos, az egy rakás kórokozót visz ki a mosdóból. Szappanból érdemesebb az adagolós folyékony szappant választani. Ne felejtsük el, hogy a kézfertőtlenítő használata nem helyettesíti az alapos kézmosást. Fontos, hogy rendszeresen használjunk körömkefét is, mivel a körmünk alatt a baktériumok ideális szaporodóhelyet találnak.



Minél többen használnak egy kéztörlőt, annál gyakrabban kell cserélni - akár naponta is érdemes lehet. Ennek az az oka, hogy a nedves textilen villámgyorsan elszaporodhatnak a kórokozók, amik aztán kézmosás után törölközéskor villámgyorsan visszakerülhetnek a kezeinkre, onnan pedig bármire vagy bárkire, akit/amit megfogunk vagy megérintünk. Ha nyilvános mosdóban vagyunk, akkor inkább eldobható papírtörlőt használjunk.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek