392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Elkészült az ország poloskatérképe

10perc.hu
2020. 11. 11.
Elkészült az ország poloskatérképe

Az elmúlt öt évben vált tömegessé a jelenléte Magyarországon az invazív címeres poloskáknak – most végre itt az országos poloskatérkép.

Évek óta érezzük, hogy lakóhelyeinken egyre inkább tömegessé váltak a poloskák. A Sokk a rovar elnevezésű Facebook oldalt működtető cég most mintegy 14 ezer kitöltött kérdőív segítségével megrajzolta Magyarország poloskatérképét. A felmérésből mindenki számára kitűnik, hogy az elmúlt öt évben hol vált igazán tömegessé az invazív címeres poloskák jelenléte.

Bajomi Dániel, a felmérést végző Bábolna Bio Kft. ügyvezető igazgatója elmondta a cég online sajtótájékoztatóján, ma már nincs olyan térsége az országnak, ahol ne jelentek volna meg az invazív címeres poloskák. A rovarok közül az ázsiai márványpoloska és a zöld vándorpoloska a legelterjedtebb Magyarországon, amelyek nem szívnak vért és nem terjesztenek betegséget az ágyi poloskákkal szemben.

A mintegy 3200 település közül csaknem 1600-ból jelezték a jelenlétüket. A felmérés szerint leginkább a déli megyékben terjedtek el az invazív címeres poloskák. Lakosságarányosan Baranyában a legnagyobb a fertőzöttség, majd Tolna és Békés megyében. A legalacsonyabb számokat Vas, Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mutatja a térkép. Budapest közepesen fertőzöttnek számít, de a kerületek között nagy a szórás, jelentősebb poloska-fertőzöttséget ott tapasztaltak, ahol nagyobb a zöldfelületek aránya. A települések poloskaészlelésének toplistáját Kunfehértó vezeti Harkány és Kiskunhalas előtt. A nagyvárosok közül Miskolc áll az élen.

Főkép forrása:
facebook/sokk a rovar

További cikkek