Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Már nem tabu többé! Duplájára nőtt a felnőttpelenkák ára, egyre nehezebben fizetik ki a rászorulók

10perc.hu
2023. 11. 02.
Már nem tabu többé! Duplájára nőtt a felnőttpelenkák ára, egyre nehezebben fizetik ki a rászorulók

Magyarországon az inkontinencia annyi embert érint, mint a szénanátha, és az érintettek már minimum 20 ezer forintot költenek erre havonta.

Nemcsak tabutéma, de egyre drágább is az inkontinencia. A felnőttpelenkák ára ugyanis a tavaly július előttihez képest immár a duplájára emelkedett, így egy inkontinenciában szenvedő beteg már minimum 20 ezer forintot költ erre havonta. Ez a probléma pedig nem csak egy szűk réteget érint, hisz az inkontinenciában immár annyian érintettek Magyarországon, mint ahányan szénanáthában.

Az áremelkedés a betegekre eső költségek növekedése, az infláció és a gazdasági helyzet miatt következett be, ám a piac képviselői attól tartanak, a helyzet jövő tavaszra tarthatatlanná válik és immár a legrászorultabb rétegnek is mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Egy év alatt megduplázódott a termékek ára, ami főként az idősebb, nyugdíjas korosztályt érinti hátrányosan. Ehhez az is hozzájárul, hogy a betegekre eső költségrész is megnőtt, a nem támogatott termékeket pedig már jó ideje teljes áron tudják csak megvásárolni, ezek jobb minőségűek és nagyobb befogadó kapacitással rendelkeznek, de nyilván a drágább árkategóriába esnek.

„Az infláció és a gazdasági helyzet okozta drágulás miatt azonban félő, hogy a duplájára emelkedett árakat még a legolcsóbb termékek esetében sem fogják tudni kifizetni a legrászorultabbak. Ez nagy megterhelést jelenthet a leginkább rászoruló rétegnek, nem beszélve arról, ha mondjuk egy nyugdíjas házaspár mindkét tagjának szüksége van rá” - fejtette ki Ponyi Viktor, a pelenkaexpressz.hu tulajdonosa.


Egy inkontinenciában szenvedő beteg már minimum 20 ezer forintot költ erre havonta     Fotó: pelenkaexpressz.hu


A szakember szerint jövő tavasszal már nem lesz kapható olyan felnőttpelenka, aminek az ára beleférne az állami támogatás összegébe, noha természetesen nemcsak ezeket a termékeket érinti az áremelés, hanem azokat a márkákat is, amelyek nem férnek bele a támogatott keretbe.

Ponyi Viktor szerint már most érdemes alaposan átböngészni az internetet, hisz a pelenkaárakban is hatalmas a szórás. A legkedvezőbb áru és a legdrágább termék ára között ugyanis akár másfélszeres különbség is lehet. Azt javasolja, mindenképpen tájékozódjunk, mielőtt megvesszük a terméket.

Az inkontinencia igen széles réteget érint Magyarországon, ráadásul nem csak a betegségben szenvedőket érinti érzékenyen és kényesen ez a téma, de széles körben sem sokszor beszélnek róla. A hazai lakosság hat és fél százaléka - vagyis mintegy 650 ezren - érintett ebben a problémában, ami azt jelenti, hogy ugyanannyian küzdenek ezzel a betegséggel, mint a szénanáthával.

Ez a tény annak fényében a legvészjóslóbb, hogy az érintettek 60 százaléka a 65 évnél fiatalabb korosztályba esik, azaz a lakosság produktív részét alkotó aktív korosztály köréből kerül ki.

Főkép forrása:
Freepik

Hirdetés

További cikkek