Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kiszivárgott egy hangfelvétel Orbán Viktor öccséről, amelyben vízumügyekben lobbizik

10perc.hu
2024. 10. 04.
Kiszivárgott egy hangfelvétel Orbán Viktor öccséről, amelyben vízumügyekben lobbizik

Egy nemrég kiszivárgott hangfelvételen Orbán Áron, Orbán Viktor öccse és Héjj Dávid, a Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársa beszélgetésének részletei hallhatók, amelyet a Kuruc.info nevű portál tett közzé szeptember végén.

A hangfelvétel, amelyet szeptember 27-én hozott nyilvánosságra a szélsőjobboldali Kuruc.info, számos kérdést vet fel. Orbán Áron a beszélgetésben állítja, hogy Viktor, azaz Orbán Viktor küldte őt Héjj Dávidhoz, hogy beszéljenek a fenyegetésekről, amelyekkel szembesült. „Nekem a Viktor azt mondta, hogy azért jöjjek be, hogy beszéljük meg, hogy ki fenyegetett meg" – hangzik el a felvételen. A felvétel hitelességét több forrás is megerősítette, akik szerint a beszélgetés valóban Orbán Áron és Héjj Dávid között zajlott le - tette közzé a Telex.

Orbán Áron szerint problémái egy B. Radosztina nevű üzletasszonnyal kezdődtek, aki állítása szerint megfenyegette őt, és blokkoltatja a C típusú vízumkérelmeit, amelyeket külföldiek számára nyújtott be. A C típusú vízum rövid távú, legfeljebb 90 napos tartózkodást tesz lehetővé a schengeni térségben. A beszélgetés során Orbán Áron elmondja, hogy „van még egy konzul, aki viszont most már mellénk állt és nem blokkol”. Ez ellentmondásos kijelentés, mivel később azzal érvel, hogy Radosztina irányítja a vízumokat intéző konzulokat.

A beszélgetésből az is kiderül, hogy Orbán Áronék valószínűleg vízumügyekkel foglalkoznak, ahol vietnámi állampolgárok vízumkérelmeinek támogatásáról van szó. Orbán elmagyarázza Héjj Dávidnak, hogy a vietnámi kérelmezőknek először egy vietnámi céghez kell fordulniuk, majd csak ezt követően nyújthatják be a vízumkérelmet a magyar konzulhoz. Azonban Orbán Áron szerint még ezek után is visszautasították a vízumkérelmeiket, annak ellenére, hogy az előzetes jóváhagyás megtörtént. Héjj Dávid a beszélgetésben arra utal, hogy egyes cégek gyorsabban jutnak hozzá a vízumokhoz, és vannak olyan cégek is, mint például Orbán Ároné, amelyeket később oldottak fel a blokkolásból. „Inkluzíve téged” – mondja Héjj Dávid Orbánnak, utalva arra, hogy az ő cége is érintett a folyamatban.

Orbán Áron több alkalommal is utal arra, hogy szerinte B. Radosztina áll a vízumkérelmek blokkolása mögött, mivel Radosztina korábban megfenyegette őt. Héjj Dávid azonban azt mondja, hogy szerinte Radosztina nem dolgozik Rogán Antallal, és inkább a bevándorlási hivatalnak dolgozhat, amely a Belügyminisztérium alá tartozik.

A beszélgetés egy pontján Héjj Dávid egy olyan esetre hivatkozik, ahol egy vietnámi állampolgár vízumot kapott Orbán Áronék segítségével, és akinél megtalálták azt a papírt, amelyből kiderült, hogy ki segítette a beutazását. „Te küldtél neki egy meghívólevelet, vagy nem tudom, mit küldötök” – mondja Héjj, amire Orbán Áron helyesel.

A teljes elemzés a Telex oldalán olvaható.

További cikkek