Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Horthy és Kádár rendszeréhez hasonlította a NER-t Pokorni Zoltán

10perc.hu
2024. 10. 02.
Horthy és Kádár rendszeréhez hasonlította a NER-t Pokorni Zoltán

Pokorni Zoltán, a leköszönő fideszes polgármester, a NER-t (Nemzeti Együttműködés Rendszere) Horthy Miklós és Kádár János rendszereihez hasonlította.

Szeptember 17-én a XII. kerületben tartott táblaavató ünnepségen, amelyen Sólyom László emlékét méltatták, Pokorni Zoltán, a fideszes polgármesterként elhangzott beszéde nagy figyelmet keltett. A Válaszonline figyelt fel arra, hogy Pokorni Horthy Miklós és Kádár János rendszeréhez hasonlította a 2010 után kialakult Orbán Viktor-féle rendszert. A kerületi televízió által rögzített felvétel tanúsága szerint Pokorni élesen bírálta az elmúlt évtizedeket:

„Egy borzalmas huszadik század után, amikor Magyarország egy államközpontú társadalomban élte az életét Horthy alatt majd (…) Kádár alatt, egy nagyon biztató évtizedünk, vagy két, két és fél évtizedünk volt, hogy ezt az államközpontúságot magunk mögött hagyjuk és egy plurálisabb, több színű, ma már kicsit finnyásan kerüljük a szót: liberálisabb, vagy szabadelvűbb, vagy diverzifikáltabb, többpólusú társadalomban éljünk szabad emberként."

Pokorni azt is hangsúlyozta, hogy 1990 és 2010 között Magyarország lehetőséget kapott arra, hogy megszabaduljon az államközpontú berendezkedéstől, és egy sokszínű, szabad társadalomban éljen. Azonban a 2010 utáni időszakban újra az államközpontúság felé való visszatérés figyelhető meg, melyet Pokorni borúsnak ítélt meg. A kijelentésében külön kiemelte Sólyom László szerepét ebben az időszakban, mint a szabad társadalom egyik legmeghatározóbb alakját:

„Azóta ki tudja, milyen vastörvények miatt újra ezt az államközpontúságot látjuk megerősödni. Ha a magyar társadalomnak ezt az üdítő két évtizedét egy alakkal jellemezni akarjuk, akkor az biztos, hogy Sólyom Lászlónál nem találunk alkalmasabbat erre."

Pokorni Zoltán az idei önkormányzati választásokon már nem indult újra a XII. kerületi polgármesteri székért. A helyi választásokon a Kutyapárt jelöltje, Kovács Gergely győzte le a fideszes kihívót, így ő lett a Hegyvidék új polgármestere - írta meg a 24.hu.


Főkép forrása:
Válasz Online (Facebook)
Címkék:
#NER

További cikkek