Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Új ügyeleti rendszer indul Budapesten

10perc.hu
2024. 09. 25.
Új ügyeleti rendszer indul Budapesten

Jövő héten indul Budapesten az új ügyeleti rendszer, mely a 1830-as szám hívásával és 15 helyszínen biztosít ellátást hétköznapokon.

Jövő kedden, október 1-jén életbe lép az új ügyeleti rendszer Budapesten, amely a vidéki tapasztalatokat felhasználva kínálja az egészségügyi ellátást. Az ügyelet hétköznapokon délután 4 órától másnap reggel 8-ig érhető el, a betegeknek azonban először a 1830-as telefonszámot kell hívniuk, felnőttek és gyerekek esetében egyaránt - közölte az ATV.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője, Győrfi Pál elmondta, hogy a rendszer célja, hogy az olyan egészségügyi problémákat is ellássanak, amelyek nem várhatnak a következő háziorvosi rendelési időig. Különösen fontos, hogy hirtelen kialakuló görcsök vagy bizonytalan hasi és mellkasi panaszok esetén is hívják az ügyeletet.

A rendelési időn kívüli rosszullét esetén a 1830-as telefonszámot kell tárcsázni. Az új ügyeleti rendszer 15 helyszínen és 28 ügyeleti ellátóhelyen működik Budapesten, három speciális gyermekellátó hellyel és 14 mobil ügyeleti egységgel. Az OMSZ hangsúlyozta, hogy az ügyeleti pontok felkeresése előtt érdemes a 1830-as számot hívni, mert „elképzelhető, hogy számára nem az ügyeleti telephely felkeresése a megoldás”.

Póta György gyermekorvos is kiemelte, hogy a diszpécser dönt arról, hogy a beteg hova forduljon, azonban felmerül a kérdés, hogy működni fog-e az új rendszer. Az orvosoknak jelentős túlórát jelent az új ügyeleti rendszer, mivel a napi rendelésükön felül kétszer egy hónapban napi 6 órát kell pluszban vállalniuk.

A budapesti új ügyeleti rendszer a betegek és orvosok számára is változást hoz, remélve, hogy az egységes ellátás javítja az egészségügyi szolgáltatások elérhetőségét.

Főkép forrása:
illusztráció

További cikkek