Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Megindult az apadás a Duna magyar szakaszán, készültség Bajánál

10perc.hu
2024. 09. 25.
Megindult az apadás a Duna magyar szakaszán, készültség Bajánál

A Duna teljes magyarországi szakaszán megindult az apadás, de Baja és Mohács térségében továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A Duna teljes magyarországi szakaszán megindult az apadás – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője. Siklós Gabriella szerdán reggel a Kossuth Rádió „Jó reggelt, Magyarország!” című műsorában elmondta, hogy bár az árhullám csúcsa kedd éjjel elhagyta az országot, Baja és Mohács térségében továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Az MTI szerint a szóvivő azt is hangsúlyozta, hogy a vízügyi szakemberek ezeken a területeken 24 órás figyelő szolgálatot tartanak fenn, és ahol szükséges, beavatkoznak. „Buzgárokat, szivárgásokat, csurgásokat szüntetnek meg” – mondta Siklós Gabriella, hozzátéve, hogy a Duna felső szakaszán már megkezdődött a károk felmérése és a helyreállítási munkálatok.

A térségből a védekezésben részt vett tiszai igazgatóságok munkatársai már hazaindultak, míg az öt dunai igazgatóság dolgozói a továbbiakban is el tudják látni a feladatokat. „Meglátogatják az állami töltésvonalakat, felmérik, hol gyengült meg a töltés, hol keletkezett olyan kár, ahol be kell avatkozni” – részletezte a szóvivő.

Az uszadékok eltávolításával kapcsolatban Siklós Gabriella elmondta, hogy az önkormányzatok feladata a helyhatósági védekezési területeken lévő uszadékok eltávolítása, míg az állami védekezési területekről a vízügyi szakemberek távolítják el azokat.

A mostani szélsőséges időjárási viszonyok miatt a vízügyi dolgozók folyamatosan figyelik a területeket, és készek az azonnali beavatkozásra, ha szükséges. A vízügyi szakemberek az árhullám apadásával megkezdték a holtágak és csatornák feltöltését is.

Főkép forrása:
Magyarország Kormánya Facebook

További cikkek