Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Korszerűsítés miatt kiürítik a Heves és Tolna vármegye börtöneit

10perc.hu
2024. 09. 25.
Korszerűsítés miatt kiürítik a Heves és Tolna vármegye börtöneit

A Heves és Tolna Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetek kiürítése megkezdődött a korszerűtlen működés miatt, új szolgálati helyek biztosításával.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) bejelentette, hogy megkezdi a Heves és a Tolna Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet kiürítését. Makula György ezredes, a BvOP kommunikációs főosztályának vezetője elmondta, hogy a győri börtön után újabb két intézmény került ki a rendszerből egy átfogó vizsgálat nyomán, amely a biztonsági, fenntarthatósági és minőségbiztosítási szempontok alapján értékelte a korszerűtlen és magas üzemeltetési költségekkel működő büntetés-végrehajtási intézeteket.

Makula kiemelte, hogy az elmúlt években a büntetés-végrehajtás történelmi mértékű, komplex szervezetfejlesztési projektbe kezdett. Célja, hogy javítsa a munkakörülményeket és a hatékonyabb működést modern rendvédelmi szervként. A projekt keretében már megújultak a munkakörnyezetek, és bevezetésre kerültek az okoseszközök és informatikai innovációk, amelyek segítik a büntetés-végrehajtásban dolgozókat.

Az intézetekben kiépültek a távtárgyalásokat lehetővé tevő informatikai központok, valamint elektronikus ügyintézési pontok is, míg a telemedicina rendszer révén digitális eszközökön keresztül lehetőség van egészségügyi vizsgálatok elvégzésére. A következő lépcsőfok a mesterséges intelligencia alkalmazása lesz Magyarország első high-tech börtönében.

Makula György rámutatott, hogy a szekszárdi és egri intézetekben a korszerűtlen infrastruktúra miatt a fejlesztések magas ráfordítással valósulnának meg. A két intézet jelenleg csupán 239 fogvatartott elhelyezésére képes, ami a teljes férőhely-kapacitásnak alig egy százaléka.

A kiürített épületek jövőjéről később döntenek, és a fogvatartottakat más bv-intézetekbe szállítják át. A kiürítési folyamat várhatóan november végére fejeződik be, de fontos megjegyezni, hogy a folyamat nem jár elbocsátásokkal: az érintett börtönök dolgozói új szolgálati helyeken folytathatják pályafutásukat, amelyhez a rendészeti ágazat minden szükséges segítséget biztosít közölte az atv.hu.

Főkép forrása:
illusztráció

További cikkek