Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Civilek győzelme: A Kúria megsemmisítette a kikötő engedélyét

10perc.hu
2024. 09. 25.
Civilek győzelme: A Kúria megsemmisítette a kikötő engedélyét

A Kúria megsemmisítette a balatonföldvári kikötő engedélyét, így az építkezés jogszerűsége megkérdőjeleződött, a civilek győztek a perben.

A Kúria megsemmisítette a balatonföldvári Nyugati-strandon épülő kikötő engedélyét, helyt adva a Mosolygó Balatonföldvár egyesület kérelmének - írja a Népszava. A döntés ellentétben áll a Pécsi Törvényszék ítéletével, és azt jelenti, hogy hiába folyik a kivitelezés, a létesítménynek jelenleg nincs érvényes engedélye.

Két hete a civil szervezet elnöke, Herényi Károly Facebookon arról számolt be, hogy megegyeztek a kikötőt építő Balabo Kft.-vel, hogy alapítványi támogatásért cserébe visszavonják keresetüket. A megállapodás ellen azonban sokan tiltakoztak, mivel úgy vélték, hogy Herényi „megvette a rendszert”, különösen azután, hogy hírek szerint alpolgármester lesz Balatonföldváron.

Az elégedetlenség ellenére a tagság a per folytatása mellett döntött, így a Kúria az egyesület kérelmét újra tárgyalta, és a civileknek igazat adva kötelezte a kormányhivatalt az új eljárásra. A döntés azt is jelenti, hogy elvileg nem épülhet kikötő a strand területére.

A kikötő ügyét a fideszes többségű balatonföldvári képviselő-testület 2019 óta napirenden tartotta, és a Balabo Kft. 897 millió forintos állami támogatást is nyert a projekt kivitelezésére. A civil tiltakozások ellenére a kormányhivatal újabb engedélyeket adott ki, amely lehetővé tette, hogy a kikötő építése a bírósági döntések ellenére is folytatódjon. Az évek során a kikötő készültségi foka annyira előrehaladott lett, hogy nehezen képzelhető el, hogy visszaállítható lenne az eredeti állapot.

Főkép forrása:
Balatonföldvár Város Facebook

További cikkek