Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Tüntetés Győrben: Tiltakozás a polgármester jogkörének csorbítása ellen

10perc.hu
2024. 09. 24.
Tüntetés Győrben: Tiltakozás a polgármester jogkörének csorbítása ellen

Tüntetők gyűltek össze Győr városházán, hogy megakadályozzák a fideszes polgármester szmsz-módosítását. Pintér Bence tiltakozik a jogkörök csorbítása ellen.

Tüntetők gyűltek össze a győri városházán, ahol Dézsi Csaba András, a leváltott fideszes polgármester, a ciklus utolsó közgyűlésén módosítani szeretné az önkormányzat szervezési és működési szabályzatát (szmsz). A Fidesz-többségű testület által javasolt módosítások ellen Pintér Bence, aki október 1-től váltja Dézsit, tiltakozó akcióval próbálja megakadályozni a jogkörök csorbítását. A demonstrálók táblákkal vonultak, amelyekre a következő feliratokat írták: „Ne lopjátok meg Győrt!” és „Hazudik!” - közölte a Telex.

Pintér Bence a közgyűlés előtt aggodalmát fejezte ki a bizottsági szűrőn átment szmsz-módosítással kapcsolatban. Szerinte a javasolt változtatás célja, hogy megakadályozzák, hogy polgármesterként kikényszeríthesse az átláthatóságot. „Ha elfogadják a javaslatot, polgármesterként nem adhatom utasításba az önkormányzati cégek vezetőinek az általuk kötött szerződések nyilvánosságra hozatalát” – nyilatkozta. Ezenkívül megjegyezte, hogy a módosítás elvenné tőle azt a jogkört is, hogy új feladatok esetén 300 millió forintig forrást biztosítson gyors döntéssel.

A Fidesz helyi szervezete közleményében reagált a tüntetésre, kijelentve, hogy „a Fidesz-KDNP frakció minden jogszabályt betart”, és hogy Pintér Bence „már a kasszakulcsért remeg”.

Pintér Bence nem szólhat bele a kedd délelőtti képviselői vitába, mivel ez a leköszönő testület utolsó ülése, és ő nem tagja annak. A napirenden szereplő pontok között egy 210 négyzetméteres frakcióiroda kialakítása a Fidesz-KDNP képviselői számára, valamint 41 millió forint értékben szobor rendelése is szerepel. „Botrányos döntések születhetnek” – figyelmeztetett Pintér.

Főkép forrása:
SNRTZ/Wikimedia Commons

További cikkek