Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Mikortól járhat egyedül iskolába a gyermek?

10perc.hu
2024. 09. 22.
Mikortól járhat egyedül iskolába a gyermek?

A Generali a Biztonságért Alapítvány friss kutatása szerint a magyar szülők többsége csak később érzi megfelelőnek, hogy gyermekei egyedül járjanak iskolába, mint ahogy az évtizedekkel ezelőtt volt szokás.

A kutatás eredményeit a „Gyerek a zebrán!” kampány keretében, a Biztonság Hete alkalmából mutatták be, melynek célja a gyermekek közlekedésbiztonságának javítása - írta a Femina.

A Generali és az Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös akciója során májusban a hazai lakosság online szavazhatott a legveszélyesebbnek ítélt, iskola közelében található gyalogátkelőhelyekre. A szavazás nyertese Mátészalka lett, ahol az egyik gyalogátkelőt okoszebrává alakítják át.

A Generali kutatásából kiderült, hogy a magyar szülők átlagosan 10-11 éves kortól tartják ideálisnak, hogy a gyermekek egyedül járjanak iskolába. A szülők szerint azonban számos tényező, például a gyerek személyisége, az iskola távolsága és a gyalogátkelőhelyek megléte is befolyásolja a döntést.

A szülők szerint az okoszebrák nagy segítséget jelentenének, hiszen a kutatás szerint a megkérdezettek 75 százaléka úgy véli, hogy több okoszebra létesítése növelné a gyerekek biztonságos közlekedését. A SafeCross okoszebra aktív LED-prizmákkal jelzi a járművezetőknek, ha gyalogos lép a zebrára, és csak addig működik, amíg az áthaladás tart.

A kutatás arra is rámutatott, hogy a szülők fontosnak tartják, hogy a gyerekekkel közösen gyakorolják a közlekedést, és hogy az iskolákban is legyen biztonságos közlekedéssel kapcsolatos edukáció.

További cikkek