Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kormányhivatalokhoz kerülnek a katasztrófavédelmi hatósági feladatok októbertől

10perc.hu
2024. 09. 20.
Kormányhivatalokhoz kerülnek a katasztrófavédelmi hatósági feladatok októbertől

Október 1-jétől ezer katasztrófavédelmi munkatárs kerül a kormányhivatalokhoz, számos hatósági engedélyezési feladatot átadva.

Október 1-jétől a kormányhivatalokhoz kerül az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) körülbelül 1200-1300 munkavállalója és az iparbiztonsági, tűzvédelmi, valamint vízügyi engedélyezési feladatok. A katasztrófavédelmis munkatársakat erről a Belügyminisztérium tájékoztatta, sokan anyagilag is rosszabb helyzetbe kerülhetnek, mivel felmondás vagy átvezénylés vár rájuk - közölte a hvg.hu

A közigazgatási hivataloknál a Katasztrófavédelmi Osztályok jönnek létre, amelyek több megye ügyeit fogják intézni. Az érintett területek közé tartozik:

  • Vízügy: vízjogi engedélyek kiadása, csapadékvíz-elvezetés.
  • Tűzvédelem: hatósági eljárások, tűzmegelőzési feladatok.
  • Iparbiztonság: veszélyes üzemek felügyelete, kritikus infrastruktúrák védelme.

Az érintett munkavállalóknak mindössze öt nap gondolkodási időt adtak a döntésükre, és sokan már döntöttek a felmondás mellett is. A szakszervezet szerint a kormányzat jogilag aggályos helyzetbe hozta a munkavállalókat, és nem tartotta be a 30 napos határidőt.

A Belügyminisztérium közölte, hogy a jogkörök átsorolása a 2024. évi XXIX. törvény alapján történik. Az OKF jelezte, hogy az illetmények nem csökkennek, de a pótlékok elmaradása miatt a jövedelmek így is alacsonyabbak lehetnek.

A tervezett átszervezés nemcsak a vízügyi területet érinti, hanem a veszélyes üzemek engedélyezési feladatait is, így ezek a kormányhivatalok fennhatósága alá kerülnek.

További cikkek