Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

26 milliárd forintnyi rendőrségi adósságot rendez a kormány

10perc.hu
2024. 09. 13.
26 milliárd forintnyi rendőrségi adósságot rendez a kormány

A kormány döntése értelmében több mint 26 milliárd forint többletforrást biztosítanak a rendőrség számára, hogy csökkentsék az adósságait.

A kormány döntése értelmében több mint 26 milliárd forintnyi többletforrást biztosítanak a rendőrség számára, hogy kiegyenlítsék az elmaradásokat és biztosítsák a rendőrség működőképességét. A határozat, amely Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával jelent meg a Magyar Közlönyben, kimondja, hogy a rendőrség az idei megtakarításaiból csökkentse tartozásállományát, és további költségvetési forrásokat kapjon az adósságainak fedezésére - közölte a 24.hu.

Varga Mihály pénzügyminiszternek, Pintér Sándor belügyminiszter bevonásával, szeptember végéig 18 milliárd 691 millió 234 ezer 478 forintot, október végéig pedig 7 milliárd 662 millió 421 ezer 174 forintot kell biztosítania a rendőrség számára, hogy kiegyenlíthessék a 60 napon túl lejárt és a 0–60 nap közötti tartozásokat.

A kormány külön felhívta a figyelmet arra, hogy a jövő évi költségvetési törvényhez javaslatot kell kidolgozni a rendőrség állami támogatására. Orbán Viktor november végéig vár jelentést Pintér Sándortól és Varga Mihálytól az intézkedések eredményéről, valamint az év végére várható adósságállományról. A belügyminiszternek továbbá összefoglaló jelentést kell készítenie a rendőrség szervezeti és feladatellátási rendjének áttekintéséről is.

A Népszava számolt be arról, hogy az államkincstár adatai szerint a költségvetési intézmények lejárt és kifizetetlen adóssága júniusban közel 80 milliárd forintra rúgott, ebből 23,3 milliárd forintot a rendőrség görgetett maga előtt. Az adósságállomány 96 százaléka Pintér Sándor minisztériumához tartozó intézményeknél keletkezett.

A 24.hu szerint a rendőrség pénzhiány miatt nehezen tudta kifizetni az igazságügyi szakértőket is, és volt olyan szakértő, aki már jogi útra terelte az ügyet. Az Országos Rendőr-főkapitányság a késedelmes fizetésekről azt mondta, hogy „a költségvetési források üteméhez igazítottan teljesítik fizetési kötelezettségeiket, ami nem követi az egyes ügyek miatti szakértői kirendelések kilengéseit”. Hozzátették: „a rendőrség, ahogyan eddig is, a jövőben is minden fizetési kötelezettségét teljesíti”.

Főkép forrása:
Magyar Rendőrség (Facebook)

További cikkek