Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Tíz ember fulladt a Balatonba idén augusztus 15-ig

10perc.hu
2024. 08. 21.
Tíz ember fulladt a Balatonba idén augusztus 15-ig

Idén augusztus 15-ig tízen fulladtak a Balatonba. Bár a szám csökkent, a szakértők szerint továbbra is kulcsfontosságú a vízbiztonsági szabályok betartása.

Idén augusztus 15-ig tíz ember vesztette életét a Balatonban, ebből nyolcan a nyári hónapokban – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Népszava kérdésére. A halálesetek száma enyhén csökkent az elmúlt évekhez képest, ami óvatos optimizmusra ad okot - közölte a Népszava.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai idén eddig 159 alkalommal 293 embert mentettek ki a tóból, míg tavaly 169 esetben 334 főt. A mentések tényleges száma azonban magasabb lehet, mivel a riasztásokat gyakran a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) kapja meg, akik gyakran hamarabb érnek a helyszínre. A VMSZ tavalyi adatai szerint 2914 bajba jutott embert láttak el, emellett 373 mélyvízi, emelt szintű bevetésük volt.

Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke a Népszavának elmondta:

„A vízhasználatnak nagyon egyszerű szabályai vannak: aki nem tud úszni, vagy bizonytalan, az segédeszközök, elsősorban mentőmellény nélkül ne menjen a vízbe.” 

A Balaton körül egyre több helyen, jelenleg kilenc helyszínen érhetők el ingyenesen használható mentőmellények. Bár kezdetben sokan attól tartottak, hogy ezeket ellopják, Bagyó elmondta: „Már három helyen kellett cserélni a mellényeket egy év alatt, mert a sok használattól elkoptak.”

Az ORFK szerint az idei vízbefulladások áldozatainak többsége férfi volt, jellemzően 55-85 év közöttiek, akiknél gyakran alapbetegségek okoztak rosszullétet. A fiatalabb áldozatok gyakran megfelelő úszási képességek hiányában kerültek veszélybe, például SUP vagy vízibicikli használatakor.

A VMSZ számára továbbra is kihívást jelent a mentési kapacitások fenntartása, mivel sok önkormányzat nem tudja kigazdálkodni a parti vízimentők költségeit. Bagyó Sándor szerint a prioritások újragondolásával több forrást lehetne biztosítani a vízbiztonság javítására.

Főkép forrása:
MTI/Vasvári Tamás
Címkék:
#Balaton

További cikkek