Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Mészáros Lőrinc borászatai veszteséggel zártak

10perc.hu
2024. 07. 30.
Mészáros Lőrinc borászatai veszteséggel zártak

Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó borászatok jelentős átalakulás előtt állnak, miután a tokaj-hegyaljai cégek közül három veszteséget termelt 2023-ban.

A Dereszla Bortermelő és Értékesítő Kft. összeolvad a Dereszla Sparkling Bortermelő és Értékesítő Kft., a Henye Borászat Bortermelő és Értékesítő Kft. és a Tokaj-Major Bortermelő és Értékesítő Kft. vállalatokkal. Az összeolvadásról június végén döntöttek, a változások szeptembertől lépnek életbe - közölte a 24.hu.

A négy borászat Mészáros Lőrinchez köthető, bár a konkrét tulajdonosi kör a Béta Magántőkealap révén nem ismert. Az alapot a Status Capital Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. kezeli, és feltételezhetően Mészáros érdekeltségeihez tartozik.

2023-ban a Dereszla Kft. 35,5 millió forint, a Dereszla Sparkling Kft. 49,5 millió forint, és a Henye Kft. 91,7 millió forint veszteséget könyvelt el, miközben csak a Tokaj-Major Kft. mutatott fel 6,8 millió forintos nyereséget. Az összesített veszteség így megközelítette a 170 millió forintot.

Az összevonással a költségek csökkentését remélik, de iparági szakértők szerint a valódi előrelépéshez a minőségi színvonal emelése is szükséges lenne. Felmerült, hogy a bodrogkeresztúri borokat a Mészáros-csoport francia borászatán keresztül próbálhatják nemzetközi piacokra juttatni. A francia kapcsolatot Kalocsai László révén építették ki, aki egy bordeaux-i borászatot szerzett meg néhány éve.

A Balaton környéki borászatokat már korábban összevonták, most Dereszla Balaton Kft. néven működnek. Ez a cég is veszteséget mutatott ki 2023-ban, 201 millió forintos árbevétel mellett 68 millió forintos mínusszal zárta az évet.

Főkép forrása:
MTI/Bodnár Boglárka

További cikkek