Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Már 1452 milliárd forintnyi vagyont rejtenek azok a magántőkealapok, amelyek a NER köreihez tartoznak

10perc.hu
2024. 07. 24.
Már 1452 milliárd forintnyi vagyont rejtenek azok a magántőkealapok, amelyek a NER köreihez tartoznak

A több, mint ezer millliárd forintnyi összegből két Budapesti metróvonalt is meg lehetne építeni.

Tiborcz István, Mészáros Lőrinc és társaik magántőkealapjaiban már 1452 milliárd forintnyi vagyon halmozódott fel, ami Budapest éves bevételének háromszorosa. Ez az összeg két budapesti metróvonal építésére is elegendő lenne - közölte a Forbes.

A 2023-as pénzügyi jelentések szerint a Nemzeti Együttműködés Rendszere elitjének tagjai, köztük Mészáros Lőrinc, Szíjj László, Tiborcz István és Matolcsy Ádám, magántőkealapjaiban összesen 1452 milliárd forintnyi vagyont kezelnek. Ezek az alapok folyamatosan bővülnek, hiszen korábban 120, most már közel 170 ilyen titkos alap működik.

A Primefund alapkezelő, amely a kormányfő és a felcsúti milliárdos lojalitási zónájába tartozik, minden adatát titkosan kezeli. Ez az alapkezelő is jelentős szerepet játszik a hatalmas vagyonok kezelésében, mivel a Fidesz és az állam által támogatott Mahir-csoportot és részben a Valton biztonsági céget is kezeli.

A Válasz Online szerint a legnagyobb alapokat menedzselő vállalatok 2023-as beszámolóiból már ki lehet hámozni a kezelt tulajdonok nagyságát. A lap szerint három új kormányzati negyed fejlesztéséhez egy metróvonalnyi pénzt fizet az állam, amely az elmúlt 35 év legnagyobb "ingatlanmutyijaként" ismert. A NER-csúcsragadozók magántőkealapjaiban parkoló 1452 milliárdnyi vagyonból két budapesti metróvonal is épülhetne, mivel Budapest éves bevétele a költségvetés-tervezet szerint 449 milliárd forint.

Főkép forrása:
Mohácsi Szilvia (Facebook)
Címkék:
#NER

További cikkek