Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Brüsszel nem tűr tovább? Magyarország komoly kritikát kapott

10perc.hu/MTI
2024. 06. 25.
Brüsszel nem tűr tovább? Magyarország komoly kritikát kapott

Brüsszel ismételten bíráló hangot ütött meg Magyarország jogállamisági helyzetével kapcsolatban.

Hadja Lahbib, Belgium külügyekért és általános ügyekért felelős miniszere Luxembourgban kedden úgy nyilatkozott, hogy sajnálatos módon Magyarország nem valósítja meg a szükséges reformokat az Európai Unió alapértékeinek veszélyeztetése miatt ellene indított, az uniós szerződések 7-es cikke szerinti eljárás lezárása érdekében.

A tagállamok általános uniós ügyekért felelős miniszereinek ülését megelőzően Hadja Lahbib elmondta, hogy kedden a tanács immáron a hetedik alkalommal tárgyalja Magyarország ügyét a 7-es cikk szerinti eljárás keretében.

Magyarország ismételt meghallgatására azért van szükség, mivel - Lahbib szavai szerint - továbbra is megállapítható, hogy Magyarországon hiány mutatkozik a jogállamiság tiszteletben tartása, a kisebbségek jogai és az igazságszolgáltatás függetlensége terén.

"Látható, ha van rá akarat, akkor nagyon gyorsan le lehet zárni a 7-es cikkes eljárást, ahogyan ezt Lengyelország példája is mutatja" - fogalmazott.

Hadja Lahbib hozzátette: "azt javasoljuk Magyarországnak, hogy fogadja el a szükséges reformokat, és ezzel akár már az Európai Unió Tanácsának július elsején kezdődő, féléves magyar elnöksége ideje alatt lezárható lehet az eljárás".

Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosa érkezésekor közölte, hogy a Magyarországgal szemben indított 7-es cikk szerinti eljárás keretében az uniós testület továbbra is számos területet vizsgál, különösen a média, az akadémiai szabadság, az egyesülési szabadság és a régóta érvényben lévő rendkívüli rendeleti kormányzás ügyét tartja szem előtt.

Jourová rámutatott, hogy a jövő héten kezdődő soros elnökség Magyarország számára fontos lehetőség lesz arra, hogy bizonyítsa, képes tisztességes módon eljárni és hatékonyan teljesíteni az elnökséggel járó feladatokat, ahogy az az elnökséget betöltő országtól elvárható.

"Remélem, hogy a magyar elnökség professzionalizmust mutat majd" 

- tette hozzá a cseh biztos.

Az uniós szerződés hetes cikke olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely - az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén 

- végső esetben akár az érintett tagállam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat az összes többi tagország egyhangú támogatása esetén.

Ez is érdekelhet:
Orbán Viktor hevesen reagált Brüsszel döntésére, Magyar kommentált
Megkezdték a munkát Brüsszelben a Tisza Párt EP képviselői

Főkép forrása:
Orbán Viktor Facebook oldal

További cikkek