Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Interjút adott a kegyelmi ügyről Balog Zoltán

10perc.hu
2024. 06. 13.
Interjút adott a kegyelmi ügyről Balog Zoltán

A választások után adott először hosszabb interjút a kegyelmi ügyről Balog Zoltán református püspök.

Balog Zoltán református püspök, a választások után adott interjút a kegyelmi ügyről, amely miatt Novák Katalin lemondott a köztársasági elnöki posztról. Balog az 777 keresztény portálnak nyilatkozva elmondta, hogy "én kerestem meg Novák Katalint […] azt kértem tőle, hogy szerintem ebben az ügyben érdemes lenne ilyen döntést hozni" - közölte a 24.hu.

Az interjúban Balog Zoltán részletesen beszélt arról, hogyan került kapcsolatba K. Endrével, akit bűnsegédként ítéltek el a bicskei nevelőotthon pedofil igazgatójának ügyében. K. Endre később elnöki kegyelmet kapott. „Onnan ismertem K. Endrét, hogy a felesége megkeresett, hogy segítsek célba juttatni a kegyelmi kérvényét [….] Az a megkeresés, amelyben a férjéről beszélt, azok az anyagok, amiket elolvastam ennek kapcsán arra indítottak, hogy találkozzak K. Endrével és találkoztam is vele. Egy másfél órás beszélgetésünk volt, próbáltam vele imaközösségbe is kerülni, mert alapvetően úgy gondolom, hogy lelkipásztorként, lelkivezetőként ha valaki tőlem segítséget kér, akkor meg kell azt vizsgálni és ha tudok, akkor megpróbálok segíteni.”

Balog kiemelte, hogy nemcsak kegyelmi ügyekben, hanem más kérdésekben is figyelembe vette a „lelki szabályokat”, például meggyőződni arról, hogy az illető tisztességes-e. „Nem csak kegyelmi ügyekben próbáltam figyelembe venni a lelki szabályokat,” mondta. A találkozó nem az otthonában, hanem az ő hivatalában zajlott, és nem tudott arról, hogy K. Endre házi őrizetben lett volna.

A kérdésre, hogy miért nem szólalt meg az ügy kirobbanása után, Balog elmondta, hogy az elsődleges volt számára a csönd és a hallgatás. „Van jelentősége annak, hogy a választások után (jön létre ez az interjú – szerk.), de ha a kérdés lényegi részére akarok válaszolni: ha az emberrel egy ilyen megrázkódtatás történik, ha így megrendül, akkor az első dolog nem a szöveg és a beszéd, hanem a csönd és a hallgatás,” fogalmazott. Balog úgy érezte, hogy hihetetlen nyomás nehezedett rá, hogy azonnal szólaljon meg, de fontosnak tartotta, hogy ne legyen része a választási kampány zajának.

Novák Katalin távozásáról Balog Zoltán megjegyezte, hogy ő erkölcsi felelősséget vállalt a szerepéért, és Novák távozását súlyos veszteségnek érzi az egész nemzet számára. „Én első perctől úgy éreztem, hogy nekem erkölcsi felelősségem vállalni a szerepemet és ezt vállaltam is,” mondta. Balog arról is beszélt, hogy az egyházi esküje szerint az egyházi közgyűlés rendelkezéseit kell végrehajtania, és ezt a döntést az elmúlt napokban erősítették meg.

A református püspök kitért arra is, hogy miért maradhatott püspök, míg mások távoztak a közéletből. „Az egyik a politikai térben történik és bizonyos szempontból a lelkészi elnökség is a közéletnek a terén zajlik, hiszen kifelé a Magyarországi Református Egyház egyes számú képviselője. A püspöki feladat az egy egyházon belüli történés, alapvetően egy lelki megbízatás, amire eskü kötelezi az embert,” magyarázta. Hozzátette, hogy esküje szerint a kerületi közgyűlés rendelkezéseit hajtja végre, és ezt kötelessége teljesíteni. „Én ezt a rendelkezést megkértem – éppen az elmúlt napokban – és nekem azt kell végrehajtanom. Abban erősített meg a kerületi közgyűlésünk, hogy nekem kötelező ezt a munkát folytatnom,” zárta le Balog Zoltán.

Főkép forrása:
Polish Institute of International Affairs/Flickr

További cikkek