Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Ismét leépítés van az Állami Számvevőszéknél

10perc.hu
2024. 05. 14.
Ismét leépítés van az Állami Számvevőszéknél

42 fő veszítette el állásást az Állami Számvevőszéknél csoportos létszámleépítés miatt.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentős létszámcsökkentésbe kezdett: a hivatal 42 dolgozótól válik meg, ami az állomány 7,55 százalékát teszi ki. Az ÁSZ a lépést a költségvetés fenntarthatóságával és a működés hatékonyabbá tételével indokolja. A leépítés mind az ellenőrzési, mind a támogató egységeket érinti. Az ÁSZ cáfolja azokat a pletykákat, miszerint a távozók helyére új embereket vennének fel. A leépített dolgozók két hónap felmentési időt és végkielégítést kapnak, emellett az elhelyezkedésüket tanácsadással is segítik - számolt be a 24.hu.

Az ÁSZ közleménye szerint a cél a működés hatékonyabbá és takarékosabbá tétele, valamint egy adatalapú, digitalizációt is kihasználó felügyeleti intézmény kialakítása. 

Az intézményi működés hatékonyabbá és takarékosabbá tételének része az adatalapú, a digitalizáció eszköztárát is felhasználó, felügyeleti jellegű intézmény kialakítása. Ennek során az ÁSZ elnöke szervezeti egységenként áttekintette a meglévő státuszokat és munkaköröket, majd az intézmény költségvetésének fenntarthatósága, gazdálkodásának és működésének optimalizálása céljából elrendelte az egyes szervezeti egységek tekintetében a munkakörök számának mintegy 10 %-os csökkentését.

A 24.hu hivatalos forrása szerint a leépítés a vártnál rosszabb költségvetési helyzettel függ össze, és az összes igazgatóságot érinteni fogja. A dolgozók körében pedig az a hír terjedt, hogy a leépítéssel új pozíciókat nyitnak majd, amit az ÁSZ határozottan cáfol.

Az intézkedés váratlanul érte a számvevőszéki dolgozókat, akik kérdéseikkel és aggályaikkal a szakszervezetet keresték meg. Windisch László a leépítésről szóló tájékoztatás mellett biztosította a dolgozókat arról, hogy megkapják a járó juttatásokat, és igyekeznek humánusan eljárni az elbocsátások során.

Nem ez az első jelentős létszámcsökkentés az ÁSZ történetében. Öt évvel ezelőtt, 2019-ben is hasonló intézkedésekre került sor. Akkoriban Domokos László elnök a hatékonyságnövelésre hivatkozva több ütemben mintegy száz dolgozónak ajánlotta fel a távozást az intézményből. Az akkori leépítésnél az együttműködésre és a kölcsönös párbeszédre helyezték a hangsúlyt, valamint a munkaerőpiac számára elérhetővé tették a távozók szakértelmét.

Ez is érdekelhet! Korábban a 10perc.hu-n megírtuk, hogy nemrég több száz munkás maradt állás nélkül az iváncsai akkumulátorgyárban.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek